Magično ostrvo na Titanu i dalje zbunjuje naučnike (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Mar.2016, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Magično ostrvo" na Titanu i dalje zbunjuje naučnike (VIDEO)

NASA je prošle nedelje objavila detaljne snimke misteriozne formacije koja se razvija na najvećem moru na površini Saturnovog satelita Titana.

Nove fotografije obrađene su u boji kako bi bolje dočarale najverovatniji izgled kopna i površine mora Ligeia Mare koje je ispunjeno ugljovodonicima rashlađenim do temperatura na kojima postoje u tečnom obliku. Ligeia Mare je najveće more na Titanu, a s površinom od oko 130.000 kvadratnih kilometara nešto je manje od Jadranskog. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Priložena fotografija pokriva otprilike 530 sa 490 km.

Na levoj strani snimka vidi se razvoj formacije iz godine u godinu. Na dnu je poslednja snimljena početkom 2015.

Tajanstvenu pojavu, koja svojom svetlom nijansom odskače od tamne pozadine morske površine, letelica Kasini koja je zajednički projekat tri svemirske agencije - američke NASA, evropske ESA i italijanskog ASI, prvi put je snimila u julu 2013. tokom bliskog prolaska kraj Titana.

Na ranijim fotografijama u tom području nije zabeležila nikakve svetle površine. Naučnici su se iznenadili kada je nekoliko meseci kasnije na snimcima istog područja oblik ponovno nestao. Pretpostavili su da je verovatno reč o nekoj prolaznoj pojavi. Ipak, 21. avgusta 2014. formacija se ponovno pojavila u izmenjenom obliku.

Kasini je slične promenljive formacije snimila u drugim delovima mora Ligeia Mare, ali i u moru Kraken. One predstavljaju prve potvrde o postojanju aktivnih procesa i dinamičnih promena krajolika u Titanovim morima.

Naučnici razmatraju nekoliko mogućih objašnjenja prirode svetle površine koja je dobila nezvanični naziv “magično ostrvo”. Prema jednoj teoriji, svetla površina mogla bi biti rezultat talasa, odnosno mreškanja na moru. Prema drugoj, nju bi mogli stvarati mehurići koji se dižu prema površini, a prema trećoj, to bi mogle biti čvrste materije koje plivaju na moru ili se nalaze tik pod njegovom površinom. Pojava bi mogla biti povezana s promenama godišnjih doba na Titanu.

Kasini bi trebalo da snimi još jednu fotografiju istog područja u aprilu 2017. kada će letelica poslednji put proleteti nedaleko od Titanove površine. Možda će na osnovu tih podataka moći jasnije da se odredi priroda magičnog ostrva.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.