MUŠKARCA (33) U HRVATSKOJ UBIO STRŠLJEN: Preminuo u AGONIJI uprkos hitnoj intevenciji lekara

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Okt.2021, 12:51

MUŠKARCA (33) U HRVATSKOJ UBIO STRŠLJEN: Preminuo u AGONIJI uprkos hitnoj intevenciji lekara

Mlađi muškarac iz Našica u Hrvatskoj umro je nakon uboda stršljena, aiko su lekari pokušavali da ga spasu u osječkoj bolnici.

Mlađi muškarac (33) iz Našica u Hrvatskoj umro je nakon uboda stršljena, aiko su lekari pokušavali da ga spasu u osječkoj bolnici.

Čovek je juče u teškom stanju vozilom Hitne pomoći dovezen na jedinicu intenzivnog odeljenja Klinike za neurologiju.

Usled više uboda stršljena stradao mu je centralni nervni sistem tako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da mu je stanje bilo kritično. Odmah su ga stavili na aparate za održavanje života.

Reč je, kako piše Glas Slavonije, o porodičnom čoveku s decom, rođenom 1988. godine koji se u nesretnom trenutku našao u šumi na, a gde su bili još neki radnici.

Uprkos tome što je bio najprije zbrinut u Opštojoj županijskoj bolnici Našice, a potom hitno prevezen u KBC Osijek, čoveku nije bilo spasa.

Stršljen je vrlo opasan insekt, zbog čega je potrebno voditi računa pri odlasku u prirodu, naročito u šumu.

Doktorka Višnja Prus, načelnica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da stršljeni, posebno azijski, mogu izazvati zastoj vitalnih organa i da od njihovog uboda mogu da nastradaju i sasvim zdrave osobe, ne nužno one koje su alergične na ubode insekata.

- Nije svejedno gde stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenom prostoru, naročite ako se odlazi u šumu. Insekti se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici i ribari obično budu sami, pa je svakako bitno da kraj sebe imaju mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu da pozovu pomoć - upozorava dr Prus.

Loše je, kaže, što taj insekt nema prirodnog neprijatelja.

Ona naglašava da je pri ubodu potrebna hitna reakcija, a pojašnjava i kako osobe koje su već imale reakciju obično sa sobom nose autoinjektor s adrenalinom za samopomoć do dolaska hitne pomoći.

Mesto uboda treba hladiti ledom i javiti se u bolnicu.

Treba obratiti pažnju i na reakcije koje prethode anafilaktičkom šoku, a to je otežano disanje, pad pritiska i nesvestica jer, ako poziv u pomoć nije brzo poslat, može doći i do smrtnog ishoda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.