MUP najavio: Sutra realizacija velike akcije hapšenja u vezi s dojavama o bombama

Izvor: B92, 14.Dec.2023, 16:46

MUP najavio: Sutra realizacija velike akcije hapšenja u vezi s dojavama o bombama

MUP je saopštio da se do kraja sutrašnjeg dana očekuje realizacija opsežne međunarodne akcije hapšenja lica povezanih sa učestalim dojavama o bombama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da na nacionalnom i međunarodnom nivou intenzivno sarađuje sa svim relevantnim institucijama na identifikaciji IP adresa pošiljalaca dojava i njihovih korisnika.

Dodaju da su angažovali sve ljudske i materijalno-tehničke resurse na unapređenju bezbednosti dece, i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saradnji sa nadležnim tužilaštvom MUP preduzima aktivnosti na identifikaciji i procesuiranju odgovornih lica.

"Od početka školske 2023/2024. godine do danas primlјeno je ukupno 80 dojava na nekoliko desetina imejl adresa u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Republike Srbije. Po svakoj pojedinačnoj dojavi policijski službenici su postupali odgovorno i profesionalno, izvršili preglede i sve neophodne provere, na osnovu kojih je utvrđeno da su dojave bile lažne. U tom smislu, svakodnevno, od početka školske godine oko 2.500 policijskih službenika obezbeđuje sve škole u Srbiji, i uvek su spremni za brzo reagovanje u cilјu bezbednosti i zaštite dece", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, u skladu sa posebnim planom i programom, policijski službenici sprovešće obuku zaposlenih u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja koje će obuhvatiti: mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta, po uzoru na pozitivna iskustva zemalja koje imaju slični problem.

Iz MUP-a ističu da ovakve dojave, kao vrsta specijalnog psihološkog rata, predstavljaju pokušaj destabilizacije Srbije i unošenja panike i nemira među njene građane.

"Najvažniji prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova jeste bezbednost dece kao najosetlјivije kategorije i policijski službenici istrajno će nastaviti sa svim aktivnostima kako bi deca odrastala u sigurnom i bezbrižnom okruženju", navodi MUP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HITNO OGLAŠAVANJE MUP: Do sutra hapšenja osoba koje su odgovorne za LAŽNE DOJAVE O BOMBAMA u školama

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2023

MUP najavljuje opsežnu međunarodnu akciju hapšenja osoba povezanih s lažnim dojavama o bombama u školama, ističući ozbiljnost pretnji i posvećenost bezbednosti dece, dok su dojave do sada utvrđene kao lažne...Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se do kraja sutrašnjeg dana očekuje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.