MSP: Ambasadorka odbila hrvatsku notu pošto nije prihvaćena srpska

Izvor: RTS, 10.Sep.2019, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSP: Ambasadorka odbila hrvatsku notu pošto nije prihvaćena srpska

Ambasadorka u Zagrebu Mira Nikolić odbila je da primi protestnu notu u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske pošto je ono odbilo da primi notu Srbije, iako je srpska ambasadorka već imala zakazan sastanak na kojem je to trebalo da učini.
Ministarstvo spoljnih poslova, povodom saopštenja Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, navodi da je ambasadorka u Zagrebu Mira Nikolić imala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakazan sastanak na inicijativu MSP-a Srbije kako bi predala protestnu notu.

Predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je ambasadorka odbila da primi, objašnjava MSP.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da postupak hrvatskog MUP-a da zabrani ulazak i boravak delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, najblaže rečeno, nije osnovan.
"Delegacija je bila najavljena nadležnim organima Hrvatske, navodi se u noti", ističe MSP.
MSP naglašava da je ovakva odluka u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje verske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda.
"Ministarstvo spoljnih poslova još jednom ukazuje da ‘neprimerenih postupaka‘ niti reakcija od strane ‘srpskog političkog vođstva‘ nije bilo", piše u saopštenju.
Takođe, podseća se da predsednik Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše izjave hrvatskog vrha koji su usledili nakon postupka organa te zemlje.
"Republika Srbija ostaje posvećena unapređenju stabilnosti regiona i dobrosusedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija", poručuje MSP.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

MSP: Ambasadorka odbila hrvatsku notu jer nije prihvaćena srpska

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2019

Ambasadorka u Zagrebu Mira Nikolić odbila je da primi protestnu notu u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske pošto je ono odbilo da primi notu Srbije, iako je srpska ambasadorka već imala zakazan sastanak na kome je to trebalo da učini...Ministarstvo spoljnih poslova, povodom saopštenja Ministarstva...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.