Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Zagreba

Izvor: RTS, 09.Sep.2019, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Zagreba

Mira Nikolić, ambasadorka Srbije u Zagrebu, odbila je da primi protestnu notu zbog, kako je rečeno, pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku 7. septembra.
Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske saopštilo je da je ambasadorka Srbije u Zagrebu pozvana kako bi se srpskoj strani izrazio protest zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. septembra", prenosi HRT.

Kako se navodi, iako je ambasadorka Srbije odbila da primi notu, hrvatsko ministarstvo je izrazilo protest.
Hrvatska strana je osudila, kako je naglašeno, "pokušaj ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku bez znanja i saglasnosti hrvatskih vlasti te bez poštovanja propisanog postupka najave".
Navedeni događaj, hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je kao "provokaciju s ciljem izazivanja incidenta i najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene institucije Republike Srbije".
Kako se ističe u saopštenju, hrvatska strana je istakla da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srpskog političkog vođstva koje su usledile, smatra "nastavkom neprimerenog postupanja i već duže vreme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmerenog protiv Hrvatske, susedne države i članice NATO-a i EU".
U saopštenju se zaključuje da je to je još jedna potvrda kako "Srbija nije spremna da se suoči sa vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina".
Članovi delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su krenuli u Jasenovac na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika, i da odaju počast žrtvama nacističkog terora u NDH rekli su da su šokirani su reakcijom i odlukom Hrvatske da ih spreči u tome.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TENZIJE U ZAGREBU Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske

Izvor: Blic, 09.Sep.2019

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je pozvalo ambasadorku Srbije Miru Nikolić kako bi izrazilo protest zbog pokušaja, kako kažu u Zagrebu, nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika vojske Srbije u tu zemlju, prenosi Hina, navodeći da je ambasadorka odbila...

Nastavak na Blic...

Ambasadorka Srbije odbila notu Hrvatske

Izvor: Danas, 09.Sep.2019

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova RH objavilo je da je pozvana ambasadorka Republike Srbije u Zagrebu kako bi se srpskoj strani izrazio protest zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. septembra, prenosi...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.