MOĆNA NORA SPREMNA ZA AMERIKU: Pogledajte najnoviji snimak gađanja haubice za američko tržište (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Apr.2021, 15:54

MOĆNA "NORA" SPREMNA ZA AMERIKU: Pogledajte najnoviji snimak gađanja haubice za američko tržište (VIDEO)

Srpska "Nora" je savremeno naoružanje koje je već steklo značajnu međunarodnu reputaciju.

Samohodna top-haubica "Nora-B52 M15" jedan je od najbolje prodavanih složenih borbenih sistema domaće odbrambene industrije.

Pre samo nekoliko meseci najavljeno je da se za srpsku haubicu interesuju i Amerikanci i da će ići u Arizonu na gađanje, a danas je realizovano i probno gađanje gde je prikazano šta sve može “Nora B-52” koja je modifikovana za američko tržište. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Testiranje u Sjedinjenim Američkim Državama će trajati tri meseca, a testiraće se tri haubice koje su ušle u najuži izbor, a jedna od te tri je i naša "Nora" koja je ponos naše namenske industrije. 

Pogledajte kako je izgledalo današnje gađanje samohodne top-haubice "Nora-B52 M15":

Haubicu “Nora” proizvodi srpsko preduzeće Jugoimport SDPR i ona je napravljena kao samohodna top-haubica 155 mm namеnjеna za vatrеnu podršku sopstvеnih jеdinica. Vatrеnu podršku ostvarujе snažnom, iznеnadnom i brzom vatrom po ciljеvima taktičkog, opеrativnog i stratеgijskog značaja na vеlikim daljinama.

Osnovno naoružanje samohodne haubice je top 155 mm, ugrađen u kupolu, a pomoćno naoružanje je mitraljez kalibra 12,7 milimetara sa turelom. Poslednja verzija "Nore" ima kompjuterizovani sistem za kontrolu vatre, kao i automatski punjač, ali i dodatni prostor za još 24 granate u kamionu. Najnovija verzija je redizajnirana kroz seriju “Aleksandar”, a haubica je postavljena na FAP-ov kamion sa pogonom 8x8. Ima veću brzinu gađanja nego ranije verzije i to je sada šest granata u minuti.

Ova top haubica dolazi u kompletu sa komandno-izviđačkim vozilom, ima visok stepen automatizacije rada i brzo napušta položaj. “Nora” ima potpuno automatski utovarivač i mogućnost "pomeraj-pucaj-pomeraj dok si pod oklopom".

Samohodna top-haubica "Nora-B52 M15" obеzbеđuje dobru prohodnost oruđa van putеva i na putеvima, prеvožеnjе poslugе oruđa, kao i tri moda rada (automatski, poluautomatski i ručni). Broj članova posadе haubice jе pet i to komandir, nišandžija, vozač i dva poslužioca. Potreban joj je jedan i po minut da prevede oruđe iz marševskog u borbeni položaj.

Srpsku haubicu pored Vojske Srbije uspešno koriste oružane snage Kenije, Bangladeša i Mjanmara, a od prole godine i Kipar čime je Srbija postala deo snabdevača naoružanja Evropske unije. Isporukom ovih haubica Kipru prošle godine, Srbija se upisala na mapu snabdevača sofisticiranim naoružanjem Evropske unije. Srbija je proizvela i na strana tržišta isporučila više od 70 primeraka “Nore”, zajedno sa pratećim logističkim, komandnim i izviđačkim vozilima i opremom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.