MEDICINSKO ČUDO Devojčica HIV pozitivna skoro devet godina bez lekova živi normalno

Izvor: Blic, 24.Jul.2017, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MEDICINSKO ČUDO Devojčica HIV pozitivna skoro devet godina bez lekova živi normalno

Devojčica iz Južne Afrike, koja je rođena zaražena virusom HIV-a, skoro devet godina ima dobro zdravlje bez lekova, nakon što je dobijala terapiju u prvih nekoliko meseci posle rođenja, saopštili su danas naučnici.

Takvi slučajevi lečenja virusa bez terapije su veoma retki i još naučno neobjašnjivi. To je treći slučaj zabeležen kod dece, naveli su u Parizu naučnici na medjunarodnoj konferenciji o sidi.

- Taj novi slučaj nam uliva nadu da će u budućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neka seropozitvna deca biti rasterećena doživotnog lečenja - izjavio je Entoni Fejusaj, direktor američkog Instituta za infektivne bolesti i autor studije.

Prema njegovim rečima, moguć je recidiv kao kod svake bolesti, ali poslednji slučaj daje nadu u dugotrajnost dobrog zdravlja bez terapije.

Devojčica, čije ime nije saopšteno, deset meseci je primala klasiču terapiju protvi virusa HIV-a. Posle skoro devet godina, virus je i dalje "uspavan" iako devojčica ne prima terapiju.

To nije reč o izlečenju, jer je HIV i dalje prisutan, ali je virus oslabljen i ne može da se razmnožava niti da se prenosi i to bez terapije. Pacijenti zaraženi tim virusom obično moraju doživotno i svakodnevno da primaju terapiju da bi postigli taj efekat.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devojčica rođena sa HIV-om živi normalno bez lekova

Izvor: N1 televizija, 24.Jul.2017

Devojčica iz Južne Afrike, koja je rođena zaražena virusom HIV-a, skoro devet godina ima dobro zdravlje bez lekova, pošto je dobijala terapiju u prvih nekoliko meseci posle rođenja...Takvi slučajevi lečenja virusa bez terapije su veoma retki i još naučno neobjašnjivi. To je treći slučaj...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.