Devojčica rođena sa HIV-om živi normalno bez lekova

Izvor: N1 televizija, 24.Jul.2017, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčica rođena sa HIV-om živi normalno bez lekova

Devojčica iz Južne Afrike, koja je rođena zaražena virusom HIV-a, skoro devet godina ima dobro zdravlje bez lekova, pošto je dobijala terapiju u prvih nekoliko meseci posle rođenja.

Takvi slučajevi lečenja virusa bez terapije su veoma retki i još naučno neobjašnjivi. To je treći slučaj zabeležen kod dece, naveli su u Parizu naučnici na međunarodnoj konferenciji o sidi.

"Taj novi slučaj nam uliva nadu da će u budućnosti neka seropozitvna deca >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << biti rasterećena doživotnog lečenja", rekao je Entoni Fejusaj, direktor američkog Instituta za infektivne bolesti i autor studije.

Prema njegovim rečima, moguć je recidiv kao kod svake bolesti, ali poslednji slučaj daje nadu u dugotrajnost dobrog zdravlja bez terapije.

Devojčica je deset meseci primala klasiču terapiju protvi virusa HIV-a. Posle skoro devet godina, virus je i dalje "uspavan" iako devojčica ne prima terapiju.

To nije reč o izlečenju, jer je HIV i dalje prisutan, ali je virus oslabljen i ne može da se razmnožava niti da se prenosi i to bez terapije. Pacijenti zaraženi tim virusom obično moraju doživotno i svakodnevno da primaju terapiju da bi postigli taj efekat.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Južnoafričko dijete 'gotovo izliječeno' od HIV-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Jul.2017

Djevojčica iz Južne Afrike, koja je rođena zaražena virusom HIV-a, skoro devet godina ima dobro zdravlje bez lijekova, nakon što je dobijala terapiju u prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja, saopštili su danas naučnici. Takvi slučajevi liječenja virusa bez terapije su veoma rijetki i još naučno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.