Izvor: RTS, 27.Apr.2021, 17:23

Lokalna deponija uz manastir Žiča, za nadležne greška, za meštane namera

Prema Nacrtu prostornog plana Srbije, buduća regionalna deponija u Kraljevu ucrtana je na kilometer od manastira Žiča. Dok nadležni tvrde da je reč o tehničkoj grešci, sestrinstvo manastira i građani su nepoverljivi jer su o javnom uvidu u dokument saznali nekoliko dana pre isteka roka.
"A šta da niko nije video?" To je pitanje koje ovih dana postavljaju u Žiči, nakon što su meštani uvedeli da Nacrt planskog dokumenta predviđa izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << regionalne deponije u njihovom ataru.Deponija između srednjovekovnog manastira i termalnih izvora u Mataruskoj banji, nedaleko od bunara iz kojih Kraljevčani piju vodu, neprihvatljiva je i za sestrinstvo manastira Žiča.
U Lokaloj samoupravi uveravaju - regionalne deponije neće biti tamo gde kaže mapa! To je potvrdilo i Ministarstvo građevine, navodeći da lokacija neće biti pored manastira Žiča, već će biti donet poseban planski dokument, koji će uvažavati priordno i kulturno nasleđe.
Čak i da je tehnička greška, ona mora biti ispravljena, kažu u Meznoj zajednici. Još pamte devedesete godine kada su se, podsećaju, jedva izborili da lokalna deponija ne bude u njihovom selu
Meštani Žiče reagovali su u poslednjem času . Prigovor Gradu uputili su samo nekoliko dana pre isteka roka za Javni uvid.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.