Ljudski resurs, faktor razvoja koji se najteže nadoknađuje

Izvor: Politika, 14.Avg.2013, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudski resurs, faktor razvoja koji se najteže nadoknađuje

Neke profesije koriste pravo na dopunski rad više od ostalih i zato što država podleže pritisku jakih lobi grupa

Prema anketi o radnoj snazi, 14,8 odsto zaposlenih radi duže od punog radnog vremena, što znači da su bar tolike i razmere dopunskog rada. Podaci pokazuju da je taj rad više zastupljen kod muškaraca, kod onih s nižim i srednjim obrazovanjem, što sugeriše zaključak da je u većini slučajeva reč o onima koji su dodatno angažovani da bi obezbedili osnovna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sredstva za svoje domaćinstvo.

Unija poslodavaca se zalaže za zakonsko pravo na veći broj časova prekovremenog rada, što je u suprotnosti s njihovom ocenom da „nema posla” i da se zato ne zapošljavaju novi radnici.

Međutim, i ovaj problem nije jednostavan jer nekih struka na tržištu rada zaista nema dovoljno (na primer u zdravstvu: anesteziolozi, rendgenolozi itd), ali, s druge strane, ima i zloupotreba ovog prava i monopola pojedinaca.

Kad je reč o osobama koje su u penziji a istovremeno rade, podsećam da su neki poslovi, poput čuvanja objekata, kad se zarade isplaćuju na osnovu ugovora o delu, u današnje vreme dosta zastupljeni. Ali to su penzioneri sa iznosima penzija koji nisu dovoljni za izdržavanje porodice, a mlađi članovi su ili na školovanju ili ne mogu da se zaposle.

Zato jedan broj njih odlazi u inostranstvo. S tim u vezi treba reći da je ljudski resurs faktor razvoja koji se najteže nadoknađuje. Moramo prepoznati vrednost ljudskog kapitala, što je i učinjeno u raznim strategijama i planovima, ali ne i u realnosti.

Neke profesije koriste pravo na dopunski rad više od ostalih i zato što država podleže pritisku jakih lobi grupa, jer advokati, lekari, profesori univerziteta, razni menadžeri utiču na donošenje za njih povoljnih odluka. I mnogim poslodavcima je lakše da im dopunski radi dobro obučeni radnik nego početnik bez iskustva.

Sa druge strane, dešava se i to da dopunski rad i rad penzionera služi kao zaštita od nemaštine i socijalne oskudice, jer mnogi penzioneri rade na poslovima na kojima mladi ne žele da se angažuju, pogotovo ako su školovani. To njihove ambicije ne zadovoljava, što je i prirodno jer nisu završili školu da bi radili za 18.000 dinara mesečno.

Svi zajedno čine pomenutih 14,8 odsto rada, i to legalnog, koji pripada ovom dopunskom i drugim mimo redovnog, što nije mali procenat. Pominje se i siva ekonomija koja u BDP-u učestvuje sa 30 odsto.

Dopunski rad je potreban i zbog našeg školskog sistema koji ne daje kadrove spremne za radni proces, zbog čega poslodavci tvrde da ne mogu bez dodatnog angažovanja starijih radnika sa iskustvom.

Kod nas ima opština u kojima je i do 70 odsto radno sposobnog stanovništva bez posla, pa je besmisleno u takvim sredinama sputavati mlade da traže posao bilo gde, pa i u inostranstvu. Ne možemo očekivati ni njihov povratak na selo, jer dedovi današnjih mladih su se posle Drugog svetskog rata iz sela doseljavali u gradove. Kako da se sad unuci vraćaju u pusta sela, iako je poljoprivredna i prehrambena proizvodnja naša šansa.

Mere koje Savez samostalnih sindikata Srbije predlaže za povećanje zaposlenosti su: donošenje odgovarajuće strategije privrednog razvoja (a ne uopštenih populističko-propagandnih programa stranaka); reindustrijalizacija; preduzimanje svih raspoloživih mera kako bi se povećao nivo direktnih investicija u privredu i time omogućilo otvaranje novih radnih mesta; preispitivanje privatizacija (neuspešnih, kriminalizovanih…); ravnomeran regionalni razvoj…

U Srbiji je trenutno 1.716.410 zaposlenih i 776.354 nezaposlena. U poslednje četiri godine bez posla je ostalo 300.000 radnika (uz 100.000 onih koji rade na crno). Podaci pokazuju da je stopa nezaposlenosti dostigla kulminaciju i da država nije uspela da realizuje svoj plan na njenom zaustavljanju. Svaki treći radno sposoban građanin u Srbiji je bez posla, a u istoj poziciji je svaki drugi mladi.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije

Vladimir Andrić

objavljeno: 14.08.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.