Led svetiljke - grad osvetljen, troškovi manji

Izvor: RTS, 13.Apr.2017, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Led svetiljke - grad osvetljen, troškovi manji

Kraljevo je jedan od bolje osvetljenih gradova u zemlji. Zamenom živinih sijalica, što Zakon o zaštiti životne sredine i nalaže, nove led svetiljke će gotovo prepoloviti troškove javne rasvete i održavanja. Posao vredan 350 miliona dinara, planirano je da bude završen do 2019. godine.
Za građane, najvažnije da je grad osvetljen. Za budžet grada, troškovi veliki. Godišnje 140 miliona dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potrebno je za javnu rasvetu. Uskoro počinju radovi na zameni 9.000 živinih sijalica, ekonomičnijim osvetljenjem.

"Na žalost u ovom trenutku ne možemo sve da zamenimo što bi bila najbolja varijanta, ali smo ove godine opredelili 150 miliona za zamenu živinih sijalica", kaže Aleksandar Nestorović direktor Direkcije za planiranje i izgradnju grada Kraljevo.
Rekonstrukcijom, ulice Oktobarskih žrtava, Cara Lazara, Cara Dušana, Čika Ljubina, gradski kej, potom Glavčićev most, već su osvetljene led rasvetom. Sada je u planu i daljinska kontrola osvetljenja.
"To jest dimovanje svetala, gde ćemo u seoskim sredinama imati oko 23 ili 24 časa umanjenje svetlosnog izvora, radiće po oko dvadeset posto, jer imamo dosta situacija da u selima čitavu noć radi javna rasveta čak i prema seoskim grobljima, ka nekim delovima gde niko ne prolazi, a samim tim će ušteda biti oko četrdeset posto", kaže Aleksandar Nestorović, direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo.
Kompletna zamena sijalica, za koju je potrebno 350 miliona dinara i koja će biti završena u naredne dve godine, prepoloviće troškove javne rasvete i održavanja.
rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.