Izvor: Blic, 30.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažan novac preplavio Srbiju Na šta sve treba dobro obratiti pažnju

Lažan novac preplavio Srbiju

Da bi vratio dug rođaku, zemljoradnik iz okoline Beograda je nedavno prodao bagremar. Kupac mu je za to dao pet novčanica od 200 evra. Kad je otišao da rođaku vrati pare, ispostavilo se da su novčanice falsifikovane.

Kako proveriti da li je novčanica original ili falsifikat

Na šta sve treba dobro obratiti pažnju

Narodna banka Srbije upozorava na opšte karakteristike falsifikata dinara:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
1. Falsifikovane novčanice su izrađene najčešće na fotokopir aparatima u boji ili na kompjuterskim štampačima u boji, a njihove dimenzije odstupaju od dimenzija kod originalnih novčanica.

2. Kod falsifikata ne odgovaraju sastav, gramatura, ni debljina papira, pri čemu papir ne poseduje nijedan element zaštite koji je ugrađen u njegovu masu.

3. U izradi falsifikovanih novčanica koriste se vodorastvorljive boje, približnih nijansi kao kod originalnih novčanica.

4. Čistoća i karakteristike štampe bitno odstupaju od originala i mogu se uočiti brojne tačkice raznih nijansi i boja na belom polju lica i naličja falsifikovanih novčanica.

5. Falsifikati nemaju štampane mikrotekstove, kao jedan od bitnih elemenata zaštite, ili su oni mutni i nečitki. 6. Površina papira kod falsifikovanih novčanica je glatka i na dodir prstiju ne osećaju se hrapavi elementi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.