Lansirali satelit pa prekinuli vojni sporazum; Moguć novi sukob?

Izvor: B92, 23.Nov.2023, 09:41

Lansirali satelit pa prekinuli vojni sporazum; Moguć novi sukob?

Severna Koreja je prekinula petogodišnji sporazum sa Južnom Korejom čiji je cilj smanjenje vojnih tenzija.

Do prekida pakta došlo je nakon što je Severna Koreja objavila da je uspešno lansirala špijunski satelit u svemir. To je dovelo do toga da deo Južne Koreje suspenduje sporazum, rekavši da će nastaviti nadzorne letove duž granice.

Nakon toga, Pjongjang je najavio da će u potpunosti suspendovati sporazum i poslati više vojnih snaga i opreme na granicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Od sada naša vojska neće biti vezana vojnim sporazumom", navodi se u saopštenju Severne Koreje.

Dodaju da će preduzeti sve mere da spreče vojne sukobe u svim sferama i da će u pogranično područje rasporediti moćnije oružane snage i novu vojnu opremu. Neki analitičari tvrde da zvanično povlačenje Pjongjanga iz sporazuma neće napraviti veliku razliku u odnosima.

"Pošto se Severna Koreja uopšte nije pridržavala sporazuma, mogućnost sukoba je uvek postojala", rekao je Džo Bi Jun iz Korejskog instituta za analizu odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sjeverna Koreja gomila vojnu opremu prema južnom susjedu

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Nov.2023

PJONGJANG – Vlad Sjeverne Koreje je saopštila juče da će rasporediti novu vojnu opremu duž demarkacione linije koja je dijeli od Južne Koreje, nakon što se Seul djelimično povukao iz sporazuma iz 2018. koji je postignut s ciljem da ublaži tenzije duž granice.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.