LSV: Zbog centralizacije ostatak Srbije nestaje

Izvor: B92, 15.Jul.2017, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Zbog centralizacije ostatak Srbije nestaje

Novi Sad -- LSV ocenila je da će ukoliko ne bude donet novi Ustav koji će doneti decentralizaciju države, Srbija postati država sa jednim velikim centrom.

Kako navode, u tom slučaju će ostatak države nestati.

Funkcioner LSV-a Aleksandar Marton zatražio je od ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića da stane u odbranu lokalnih samouprava u Srbiji i da ne razmišlja o mogućnosti bankrota pojedinih gradova i opština.

"Centralizovani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistem vlasti guši autonomiju lokalnih sredina već više od 25 godina, pa je na lokalnom nivou vlast samo prazna ljuštura koja nema nikakvu sadržinu", ocenio je Marton u saopštenju.

On je ocenio da je to posledica Ustava iz 2006. godine, u kome se kako je naveo, nalaze brojna rešenja koja ugrožavaju efikasno funkcionisanje lokalnih organa vlasti.

"Socijalisti, a i sam Ružić, podržali su prošle godine izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava i na taj način još više otežali stanje u gradovima i opštinama. Dok se u EU učešće lokalnih samouprava u ukupnim budžetskim prihodima kreće u proseku od 30 do 45 odsto, taj udeo u Srbiji iznosi 10 odsto", naveo je Marton.

Dodao je da LSV insistira da "solidarnost" o kojoj govori ministar državne uprave i lokalne samouprave "ne bude samo mrtvo slovo na papiru, nego da ministarstvo predloži nova sistemska rešenja koja će olakšati funkcionisanje lokalnih vlasti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.