LSV: Zbog centralizacije, ostatak Srbije nestaje

Izvor: Blic, 15.Jul.2017, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Zbog centralizacije, ostatak Srbije nestaje

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da će, ukoliko ne bude donet novi Ustav koji će doneti decentralizaciju države, Srbija postati država sa jednim velikim centrom i ostatkom države koji nestaje.

Funkcioner LSV Aleksandar Marton zatražio je od ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića da stane u odbranu lokalnih samouprava u Srbiji i da ne razmišlja o mogućnosti bankrota pojedinih gradova i opština.

"Centralizovani sistem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlasti guši autonomiju lokalnih sredina već više od 25 godina, pa je na lokalnom nivou vlast samo prazna ljuštura koja nema nikakvu sadržinu", ocenio je Marton u saopštenju.

On je ocenio da je to posledica Ustava iz 2006. godine, u kome se kako je naveo, nalaze brojna rešenja koja ugrožavaju efikasno funkcionisanje lokalnih organa vlasti.

"Socijalisti, a i sam Ružić, podržali su prošle godine izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava i na taj način još više otežali stanje u gradovima i opštinama. Dok se u EU učešće lokalnih samouprava u ukupnim budžetskim prihodima kreće u proseku od 30 do 45 odsto, taj udeo u Srbiji iznosi 10 odsto", naveo je Marton.

Dodao je da LSV insistira da "solidarnost" o kojoj govori ministar državne uprave i lokalne samouprave "ne bude samo mrtvo slovo na papiru, nego da ministarstvo predloži nova sistemska rešenja koja će olakšati funkcionisanje lokalnih vlasti".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

LSV: Zbog centralizacije ostatak Srbije nestaje

Izvor: B92, 15.Jul.2017

Novi Sad -- LSV ocenila je da će ukoliko ne bude donet novi Ustav koji će doneti decentralizaciju države, Srbija postati država sa jednim velikim centrom...Kako navode, u tom slučaju će ostatak države nestati...Funkcioner LSV-a Aleksandar Marton zatražio je od ministra državne uprave i lokalne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.