LJUBAV GODINE NE BROJI: Ovo je priča o velikoj ljubavi Hemfrija Bogarta i Lorin Bekol (FOTO) (VIDEO) (GIF)

Izvor: Telegraf.rs, 13.Avg.2014, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LJUBAV GODINE NE BROJI: Ovo je priča o velikoj ljubavi Hemfrija Bogarta i Lorin Bekol (FOTO) (VIDEO) (GIF)

Hemfri Bogart 1944. u Holivudu je snimao film "Imati i nemati" kada je na set došla mlada, još nepoznata glumica koja ga je svojom lepotom odmah "oborila s nogu".

On je imao je 45 godina i bio velika holivudska zvezda, a Bekol, tada devetnaestogodišnjakinja, započinjala je svoju glumačku karijeru. Uloga u “Imati i nemati” bila joj je prva, a dobila ju je sasvim slučajno.

Reditelj Hauard Hoks tražio je glumicu kojoj će dati glavnu žensku ulogu. Jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << jutra, njegova supruga Nensi u ruke je uzela najnovije izdanje časopisa Harper’s Baazar.

Foto: Tanjug/AP

Dok je listala po časopisu s jedne fotografije ju je gledala predivna devojka. Gospođa Hoks odmah je svom suprugu pokazala fotografiju i predložila mu da je pozove na test snimanje.

Hauard je bio toliko oduševljen njenim nastupom, da joj je odmah dao ugovor na sedam godina, iako do tada nikada nije glumila.

Ipak, tražio je od Bekol, koja se tada zvala Beti, da promeni svoje ime u Lorin.

Smatrao je da to ime bolje zvuči i da će privući više pažnje. Osim toga, Lorin je školovala svoj glas da bude dublji i muževniji zbog čega je imala jedan od najseksi glasova u istoriji Holivuda.

- Mnogo ćemo se zabavljati zajedno – rekao joj je Hamfri kada je vidio njen snimak.

Zbog velike razlike u godinama Bogart joj je dao nadimak ‘Baby’, a ona je njega kasnije od milja zvala “Bogi”.

Lorin je bilo drago što joj proslavljeni glumac pridaje toliko pažnje.

Kako je bila mlada i neiskusna, Hemfri joj je postao mentor. Šalio se s njom i ohrabrivao je, a Lauren je pak imala toliku tremu da nije mogla da prestane da se trese.

Da bi smanjila drhtanje za vreme snimanja, Bekol je čvrsto pritisla glavu na svoje grudi i gledala prema gore okrenuta prema kameri.

Ta poza postala je poznata pod nazivom “The Look”, pogled koji je Lorin kasnije bio zaštitini znak.

U to vreme glumac je bio oženjen svojom trećom suprugom Mejo Metot, agresivnu alkoholičarku s kojom se stalno sukobljavao. Priča se da ga je ona i tukla u svojim pijanstvima.

Uprkos tome, Hamfri je osećao odanost prema svojoj supruzi. Čak i nakon što je počeo diskretnu aferu s Lorin, rekao joj je da mor pružiti još jednu šansu svojoj ženi i pokušati da spasi njihov brak. Ipak, Metot nije pokazala isti entuzijazam i njih dvoje su se razveli 1945. godine.

Dok je Bogart još bio sa suprugom, s Bekol je u tajnosti gradio strastveni odnos. Sastanci su im bili kratki i diskretni, a pisma ljubavna i duga.

- Ni sama ne znam kako se to dogodilo. Bilo je skoro neprimetno - komentisala je Bekol zaljubljivanje u starijeg kolegu.

Tri nedelje nakon početka snimanja filma Lorin je sedela za svojim stolom u garderobi kada je ušao Hamfru da je pozdravi.

- Stajao je iza mene, šalili smo se kao i obično kada se odednom nagnuo, stavio ruku pod moju bradu i poljubio me - opisala je Lorin njihov prvi poljubac.

Kada bi se sreli ili razgovarali telefonski Bogi ju je uvek pozdravljao sa “Zdravo Baby” od čega bi njoj srce uvek jače lupalo. Lepoticu koja ga je očarala na prvi pogled Hamfriy je oženio 21. maja iste godine kada se razveo od Mejo. Lauren je i na svom venčanju bila toliko nervozna da je cela drhtala.

- Kolena su mi toliko klecala da sam mislila da ću pasti niz stepenice. Bogi je izgledao tako ranjivo i bio je tako zgodan - prisetila se Lorin u svojoj autobiografiji.

- Uvek plačem na venčanjima, a posebno na svojim - rekao je jednom prilikom Bogart.

Imali su skladan odnos uprkos razlici u godinama. Ipak, Lorin je volela noćni život, a Hamfri je vreme rađe provodio kod kuće ili na svom brodu.

Osim “Imati i nemati”, sada već bračni par snimio je još tri zajednička filma “Duboki san”, 1946., “Tamni prolaz” 1947. i “Ostrvo Largo” 1948., osim toga sarađivali su i na brojnim televizijskim i radijskim projektima.

- On je bio ljubav njenog života, i ona njegovog, a to je mogao videti svako, baš tamo, na celuloidu - rekao je njihov sin Stiv kog su dobili 1949. godine. Dali su mu ime Stiven prema liku kojeg je Hamfri igrao u “Imati i nemati”. Tri godine kasnije, 1952. dobili su i ćerku Lesli.

Živeli su daleko od očiju javnosti u elitnom delu Los Anđelesa nazvanom Holmbi Hils u vili od bele cigle. Lorin je volela da bude domaćica. Volela je da kuva, sprema i zabavlja njihove slavne goste, a to se sviđalo i Hemfriju. Par je negovao prijateljstva s jednako slavnim Spenserom Trejsjem i Ketrin Hepbern.

- Ona je moja žena tako da ostaje kod kuće i brine se o meni. Možda tako vidiš razliku između dama i ostalih žena u ovom gradu - hvalio se Bogart.

Foto: Tanjug/AP

Nažalost, Lorin je imala priliku da pokazaže koliko je ustvari brižna kada je njenom Bogiju dijagnostifikovan rak jednjaka 1956.. Nakon duge operacije u kojoj mu je uklonjen jednjak Hemfri je kući poslat slab i krhak u kolicima. Njegova Baby je stalno bila uz njega i negovala ga, ali Bogart više nije ustao iz kreveta.

-Disala sam, ali u meni nije bilo života. Nisam mogla da mislim na budućnost. Mogla sam samo da mislim na muškarca kog sam izgubila – čoveka koji mi je dao sve, naučio me o ljudima i životu, s kojim sam našla svoj način života - opisala je Lorin u svojoj autobiografiji “By Myself” kako se osećala nakon smrti svog supruga.

Lorin je nakon Bogartove smrti bila u kratkoj vezi s Frankom Sinatrom. Udavala se još jednom, za glumca Jasona Robardsa. S njim je u braku bila od 1961. do 1969., a ostavila ga je zbog njegove zavisnosti od alkohola. Dobili su jedno dete, sina Sema Robardsa.

Iako se ponovo udavala Hemfri je uvijek bio i ostao ljubav njenog života.

Foto: Tanjug/AP

- Ponekad se rastužim jer je umro tako mlad i nije imao prilike da gleda svoju decu kako odrastaju. Ali s druge strane, zbog toga što nije ostario, za mnoge je generacije življi nego ikad. Nikada ne verovao da je tako. - napisala je Bekol.

Lorin je preminula u dobi od 89. godina. Umrla je od moždanog udara 12. avgusta 2014.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.