Kurti se obratio na srpskom jeziku: Nastavljamo reciprocitet prema Srbiji

Izvor: B92, 10.Avg.2022, 11:56

Kurti se obratio na srpskom jeziku: "Nastavljamo reciprocitet prema Srbiji"

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će se kampanja za preregistraciju vozila i reciprocitet po pitanju ličnih dokumenta nastaviti.

Dodao je i da neće prestati posle 1. septembra, prenosi Ljajmi.

Kurti je rekao i da za dokument koji se izdaje na prelazima na severu, u okviru odluke o reciprocitetu, neće morati da se plaća. Rekao je i da dezinformacije predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost.

"Čuo sam za lažne vesti da će na severu biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oduzete lične karte u zamenu za ulazno-izlazni dokument. Ovo nije istina. Dokument je dodatak koji se daje besplatno. Pozivam vas da pažljivo pratite saopštenja naše vlade i nadležnih organa. Znamo da barikade koje se često postavljaju na severu ne dolaze odozdo, već se postavljaju odozgo. Oni niti predstavljaju vas, naše građane, niti vas štite, dok s druge strane, Kosovsku policiju i druge bezbednosne institucije čine naši građani bez razlike i bez razlike su na usluzi našim građanima", rekao je Kurti.

Kako dodaje, promena registarskih tablica doneće oslobađanje od carine, koje dostižu sumu od oko 5000 evra.

"Sa druge strane, odluka o opremanju ulazno-izlaznim dokumentom, onima koji prezentuju srpska dokumenta neće ometati slobodu kretanja. Vreme čekanja je u proseku 20 sekundi", rekao je Kurti.

Kako se navodi, on je sve to rekao i na srpskom jeziku.

Odluku koju je Kurti saopštio prokomentarisao je i direktor Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije Petar Petković.

"Jedino što Aljbin Kurti zna jeste da duva u ratne trube i vodi politiku pretnji i ucena što svedoče i njegove poslednje izjave kojima je još jednom potvrdio da želi sukobe i da uživa da o ratu govori svakoga dana.

Svojim jednostranim odlukama po pitanju srpskih registarskih tablica i ličnih dokumenata, Kurti je pogazio sve sporazume, pripremajući nasilje na severu. To je potvrdio i danas najavljujući kako od 1. septembra Priština nastavlja sa tzv. reciprocitetom, koji ima za cilj ukidanje srpskih dokumenata i registarskih tablica.

Insistiranje Beograda i međunarodne zajednice da Kurti povuče svoje protivpravne i jednostrane mere, imalo je za cilj da se šansa da dijalogu i razgovorima u Briselu, na čemu sve vreme insistira predsednik Aleksandar Vučić, kako bismo sačuvali mir i stabilnost na terenu.

Umesto da formira Zajednicu srpskih opština čime bi Srbi dobili svoja kolektivna prava i povećanu bezbednost, Kurti nastavlja sa svojim militantnim planovima čija je krajnja namera proterivanje srpskog naroda i institucija države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a to mu neće poći za rukom.

Beograd je uvek spreman da pregovara i razgovara o rešenjima koja su primenljiva i održiva na terenu, ali da neko napada srpski narod i oduzima mu dokumenta je apsolutno neprihvatljivo. Niti su srpske tablice Miloševićeve tablice kako govori Kurti, niti su srpske lične karte ilegalne, pa da ih Kurti zamenjuje dokumentom na 90 dana, kao da su Srbi stranci na KiM. Srbi na KiM poseduju dokumenta države Srbije koja važe u skladu sa svim njenim propisima, Ustavom i zakonima i dodatno nisu u suprotnosti ni sa jednim sporazumom iz Brisela.

Zato bi Kurti nasilno da ukida srpska dokumenta, jer dobro zna da za to nema uporište ni u jednom sporazumu. Srbi će nastaviti da čuvaju mir i stabilnost, ali će čuvati i svoj ostanak i opstanak na KiM i svoja zagarantovana prava, koja Aljbin Kurti ne može da gazi i urušava iz dana u dan", rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NASTAVLJAMO KAMPANJU" Kurti: Reciprocitet prema Srbiji i posle 1. septembra

Izvor: Blic, 10.Avg.2022

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je na današnjoj sednici vlade da će se kampanja za preregistraciju vozila i reciprocitet po pitanju ličnih dokumenta nastaviti i da neće prestati posle 1. septembra, prenosi "Ljajmi".

Nastavak na Blic...

Kurti: Nastavak reciprociteta prema Srbiji 1. septembra

Izvor: VOA, 10.Avg.2022

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da Vlada Kosova reciprocitet prema Srbiji nastavlja 1. septembra. On je na sednici tog tela naveo da su barikade krajem jula na severu Kosova postavljene sa ciljem da odbrane organizovani kriminal u ovom delu Kosova. Kurti je poručio da preregistracija vozila...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.