Kuća ljudskih prava: Odluka Suda o pozdravu Za dom spremni je neustavna

Izvor: B92, 03.Jun.2020, 23:47

Kuća ljudskih prava: Odluka Suda o pozdravu "Za dom spremni" je neustavna

Kuća ljudskih prava u Hrvatskoj izrazila je negodovanje zbog odluke Visokog prekršajnog suda kojom se dozvoljava pozdrav "Za dom spremni".

Naime, Sud je odlučio da se taj pozdrav dozovoljava tokom izvođenja pesme "Bojna Čavoglave" pevača Tompsona ocenivši da je odluka u suprotnosti s hrvatskim Ustavom.

"Kuća ljudskih prava zgrožena je današnjom odlukom Visokog prekršajnog suda", navodi se u saopštenju te NVO i dodaje da zvuči neverovatno i neuverljivo odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Suda po kojoj se uzvikivanje "Za dom spremni" ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja protiv javnog reda i mira.

Ta NVO smatra da okolnost da je sporni pozdrav deo autorske pesme ne menja činjenicu da je "Za dom spremni ustaški pozdrav koji simboliše zločinačku naci-fašističku ideologiju i da je protivan članu 39. Ustava koji zabranjuje svako pozivanje ili podsticanje na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti".

U saopštenju se podseća da je Evropski sud za ljudska prava u svojim presudama jasno i nedvosmisleno potvrdio da korištenje naci-fašističkog pozdrav i znakova nije zaštićeno pravom na slobodu izražavanja.

Za dom spremni predstavlja čistu suprotnost civilizacijskim vrednostima, demokratskom društvenom uređenju i ljudskim pravima koje štiti Evropska konvencija za ljudska prava, navodi Kuća ljudskih prava.

"Smatramo da je ova odluka Visokog prekršajnog sud u suprotnosti sa Ustavnom i zakonom te pozivamo glavnog državnog advokata da podnese zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH u skladu sa Prekršajnim zakonom i Zakonom o kaznenom postupku", poručuje Kuća ljudskih prava u saopštenju koje prenosi Hina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.