Kuća ljudskih prava: Odluka Suda o pozdravu "Za dom spremni" je neustavna

Kuća ljudskih prava u Hrvatskoj izrazila je negodovanje zbog odluke Visokog prekršajnog suda kojom se dozvoljava pozdrav "Za dom spremni".

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.06.2020.

23:48

Kuća ljudskih prava: Odluka Suda o pozdravu
Ilustracija: EPA-EFE/ Christian Bruna

Naime, Sud je odlučio da se taj pozdrav dozovoljava tokom izvođenja pesme "Bojna Čavoglave" pevača Tompsona ocenivši da je odluka u suprotnosti s hrvatskim Ustavom.

"Kuća ljudskih prava zgrožena je današnjom odlukom Visokog prekršajnog suda", navodi se u saopštenju te NVO i dodaje da zvuči neverovatno i neuverljivo odluka Suda po kojoj se uzvikivanje "Za dom spremni" ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja protiv javnog reda i mira.

Ta NVO smatra da okolnost da je sporni pozdrav deo autorske pesme ne menja činjenicu da je "Za dom spremni ustaški pozdrav koji simboliše zločinačku naci-fašističku ideologiju i da je protivan članu 39. Ustava koji zabranjuje svako pozivanje ili podsticanje na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti".

U saopštenju se podseća da je Evropski sud za ljudska prava u svojim presudama jasno i nedvosmisleno potvrdio da korištenje naci-fašističkog pozdrav i znakova nije zaštićeno pravom na slobodu izražavanja.

Za dom spremni predstavlja čistu suprotnost civilizacijskim vrednostima, demokratskom društvenom uređenju i ljudskim pravima koje štiti Evropska konvencija za ljudska prava, navodi Kuća ljudskih prava.

"Smatramo da je ova odluka Visokog prekršajnog sud u suprotnosti sa Ustavnom i zakonom te pozivamo glavnog državnog advokata da podnese zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH u skladu sa Prekršajnim zakonom i Zakonom o kaznenom postupku", poručuje Kuća ljudskih prava u saopštenju koje prenosi Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: