Kuburović: Skandalozno što UNMIK preuzima ulogu države

Izvor: N1 televizija, 02.Dec.2017, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Skandalozno što UNMIK preuzima ulogu države

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da je skandalozno to što UNMIK preuzima ulogu države i ulaže prigovor Interpolu protiv poternica koje je raspisala Srbija protiv Ramuša Haradinaja i još 17 osoba.

Ona je istakla da odluke srpskih pravosudnih organa ne može niko da ukida, pa ni Generalni sekretarijat Interpola.

Reagujući na odluku Komisije za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu, koja je usvojila prigovor UNMIK-a i odlučila da Interpol više >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << neće tretirati pomenute poternice, Kuburovićeva je rekla da su ove poternice na snazi još od 2004. godine.

"Postavlja se pitanje da li uopšte UNMIK može da se poziva na Rezoluciju koju je usvojila Generalna skupština Interpola 2010. godine, imajući u vidu da su poternice za Haradinajem i ostalima raspisane još 2004. godine", rekla je Kuburovićeva i dodala da je sporno što se nakon 13 godina preispituju poternice koje su sve vreme bile na snazi, pa i kod Interpola.

Ona je naglasila da je Srbija u junu odgovorila na prigovor koji je UNMIK uložio povodom poternica za komandantom OVK Ramušem Haradinajem i ostalim osumnjičenim osobama za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

"U odgovoru na prigovor UNMIK-a mi smo detaljno obrazložili koji se postupci vode pred Tužilaštvom za ratne zločine, u kojoj su fazi, na osnovu kojih pravnih propisa su raspisane poternice i na osnovu kojih se zakonskih odredaba postupci vode", rekla je Kuburović.

Ona kaže da Srbija mora da ispunjava svoje obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 23 u procesu evropskih integracija koje se odnose i na sprovođenje Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

"Srbija svakako ostaje posvećena otkrivanju ratnih zločina, njihovom procesuiranju, bez obzira da li su u pitanju lica srpske nacionalnosti ili neke druge", naglasila je Kuburovićeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije najavilo je da će se žaliti na odluku Interpola da više ne tretira poternice za Haradinajem i još 17 osoba.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.