Krivokapić: Crnoj Gori treba ekspertska vlada; DF hoće novog mandatara

Izvor: B92, 24.Okt.2020, 22:18

Krivokapić: Crnoj Gori treba ekspertska vlada; DF hoće novog mandatara

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je danas da se nijedna stranka pobedničke koalicije ne isključuje iz procesa formiranja Vlade.

Ali i da insistiranje na pojedincima iz tih koalicija nije interes građana ni države.

"Crnu Goru čekaju teški i istorijski izazovi koje samo Vlada sa ekspertskim karakterom može prevazići", napisao je Krivokapić na svom Tviter nalogu.

On je prethodno na Tviteru napisao i da će sve učiniti da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nova vlada bude formirana u skladu sa izbornom voljom građana i da razgovori o formiranju vlade teku planiranom dinamikom.

"Moj imperativ u tim razgovorima bio je, jeste i biće primena izborne volje građana. Sve ću učiniti da se to i desi, ne bežeći od svih demokratskih opcija koje su na stolu! CG mora da se menja", napisao je Krivokapić.

Krivokapić je danas preneo liderima Demokratskog fronta da nova vlada treba da ima ekspertski karakter i da u njoj nema mesta za bilo koga od lidera Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Pokreta za promjene, pišu podgoričke „Vijesti“ pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako navodi list, lideri DF se nisu složili sa ovakvim stavom i poručili su Krivokapiću da će tražiti novog mandatara.

Krivokapić je svoj stav obrazložio obećanjem koje je dao glasačima nove većine da će, kako prenose "Vijesti", "posle tridesetogodišnje partitokratije Demokratske partije socijalista (DPS), koja je opljačkala Crnu Goru i zarobila njene institucije, ponuditi parlamentu pre svega stručnu vladu, ali i političku jasno definisanu kao antirežimsku i proevropsku".

"Krivokapić je u razgovoru sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem (Nebojša Medojević nije prisustvovao) odao priznanje liderima DF na borbi protiv režima, ali i objasnio da timski rad vlade kakvu planira traži drugačiji profil ličnosti", dodaje podgorički list.

Knežević i Mandić su odgovorili da su oni dobili ogromnu podršku građana na izborima, da DF treba da bude kičma nove vlasti i da to znači da i oni personalno budu u novoj vladi.

Kako navode "Vijesti", Mandić je eksplicitno tražio od Krivokapića da u protivnom vrati mandat i da će oni tražiti novog mandatara.

Krivokapić je kazao da ne vidi razlog za vraćanje mandata i nije se složio sa ocenom da su lideri DF dominantno doprineli rezultatu, ali da uvažava njihov doprinos i da je zbog toga i ponudio značajan broj resora partijama koje čine DF.

Sastanak je završen na tim pozicijama, a Mandić i Knežević su najavili da će razgovarati sa vođstvom Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA sa namerom da dođu do dogovora oko nove vlade sa drugim premijerom, navode "Vijesti".

Krivokapić je ranije danas na Tviteru poručio da se nijedna stranka pobedničke koalicije ne isključuje iz procesa formiranja vlade, ali da insistranje na pojedincima iz tih koalicija nije interes ni građana ni države.

„Crnu Goru čekaju teški i istorijski izazovi koje samo vlada sa ekspertskim karakterom može prevazići“, naveo je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.