Krivične prijave zbog pogibije na gradilištu u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2018, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivične prijave zbog pogibije na gradilištu u Beogradu

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula izjavila je da će Inspektorat za rad pokrenuti krivične prijave protiv svih odgovornih lica - izvođača radova i poslodavca na gradilištu u ulici Kneza Miloša, gde je poginuo jedan radnik.

"Imamo osnove za pokretanje prijave, i mi ćemo kao Ministarstvo za rad, odnosno kao Inspektorat za rad, to i uraditi. Podnećemo prijave protiv svih odgovornih lica - izvođača radova i poslodavca koji, osim toga što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << držao neprijavljenog radnika, nije primenio apsolutno ni jednu jedinu meru iz oblasti bezbednosti i zdravlje na radu", rekla je Furtula u Dnevniku RTS-a.

Ona je navela da poslodavac kod koga je smrtno stradali radnik radio nije imao nijedan dokument iz oblasti bezbednosti zdravlja na radu.

"Ono što je utvrđeno jeste da je poslodavac kod koga je smrtno stradali radnik radio nije imao nijedan dokument iz oblasti bezbednosti zdravlja na radu. Takođe, nije imao Akt o proceni rizika koji je osnovni dokument u ovaj oblasti na osnovu koga se sprovode sve mere bezbednosti zdravlja na radu. Nije imao određeno lice za bezbednost zdravlja na radu", kazala je Furtula.

Ona je dodala da smrtno stradali radnik "nije bio osposobljen za bezbedan i zdrav rad i nije bio stručno osposobljen za rad u građevinarstvu".

Marina Furtula navela je da će se na sajtu Ministarstva nalaziti spiskovi firmi koje nisu poštovale zakon poslujući na crno.

"U Srbiji dolazi sve više investitora, i verujte, nijedan strani investitor neće angažovati firmu koja je na takozvanoj crnoj listi koja je javno objavljena i gde stoji da ne zapošljava - ne sklapa Ugovor o radu sa svojim zaposlenima. To nije za pohvalu nijednoj firmi", kazala je Furtula.

Ona je navela da inspektori vrše redovne i vanredne kontrole.

"Inspektori su ove godine imali 13.000 nadzora više nego u istom periodu prošle godine", kazala je Furtula.

Ona je, osvrćući se na slučajeve korumpiranosti inspektora, rekla da je svako odgovoran za svoje postupke.

"Ministar za rad je još prošle godine formirao grupu unutrašnje kontrole inspekcije čiji je zadatak da razmatra pritužbe na rad inspektora i da prikuplja dokaze, kako bi se utvrdila odgovornost tih inspektora. I niko u Srbiji nije nedodirljiv makar to bili - direktor, inspektor rada ili državni službenik. Svi će odgovarati u skladu sa svojim odlukama", zaključila je Furtula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.