Izvor: Blic, 09.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krakov, turistički centar Poljske

Ovaj grad je neopravdano zapostavljen u turističkim agencijama u Srbiji, komentar je jednog od posetilaca. Prvi pogled na Krakov i razumemo zašto tako misli. Drugi po veličini grad u Poljskoj je turistički, industrijski, ali i obrazovni centar. Za razgledanje grada i slušanje priča o njegovoj istoriji potrebno je nekoliko dana.

Krakov je grad koji za vreme Drugog svetskog rata uopšte nije bio razrušen i većina građevina je stara preko 100 godina. Za upoznavanje ovog grada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najbolje je ići sa vodičem, ali ako ne govorite poljski, to bi mogao da bude problem. Iz našeg iskustva većina Poljaka ne govori engleski! Uglavnom razumeju ruski, ali ne žele da ga pričaju. Ovaj grad godišnje poseti oko osam miliona turista, a turistički vodiči tvrde da kad neko jednom dođe, obavezno mu se još nekad vrati.

Krakov je danas okružen parkovima. Nekada su se na tom mestu nalazile zidine i rovovi sa vodom, koji su otežavali pristup neprijateljima.

Turistička atrakcija koja je na nas ostavila najveći utisak je crkva Svete Marije u centru Krakova. Ona je najveća i najlepša, od ukupno 150 koliko ih u ovom gradu ima. Građena je u 13. veku, i to punih 12 godina. Njen zid je nekada bio „zid srama”, a i danas se mogu videti okovi kojima su nekada okivani ljudi uhvaćeni u preljubi. Tako okovani su ostaljali čitavu noć, a ujutro su ih oni koji idu na pijacu gađali hranom. Ulaz u crkvu se naplaćuje, kao i fotografisanje. Tako, ako želite samo da je razgledate, potrebno je nešto više od evra i po, dok se foto tiket plaća oko evra. Na njenom vrhu se nalazi i vidikovac, ali je potrebno preći oko 150 stepenica.

Nije teško izračunati koliko crkva godišnje zarađuje samo od poseta turista. Katolička crkva je inače jedna od najbogatijih institucija u Poljskoj. Preko 30 odsto starog grada Krakova je i danas u njenom vlasništvu. Zanimljiva za turiste je i crkva Svetog Florijana. U njoj je karijeru, na mestu vikara, počeo i nekadašnji papa Jovan Pavle II. Koliko su Poljaci pobožni, dobro ilustruje i podatak da se veliki broj ulica u Krakovu zove po imenima svetaca. Nemojte se iznenaditi kad na svakih sat vremena u centru čujete Krakovsku himnu. To je tradicija koju Poljaci neguju još iz vremena kada se na taj način najavljivao dolazak neprijatelja ili neka elementarna nepogoda. Svakog dana u podne ova himna se emituje i na radiju da je čuje cela Poljska.

U centru Krakova su uglavnom stare građevine u kojima se nalaze radnje najpoznatijih modnih brendova ili kafići i restorani. Cene garderobe su nešto niže nego u Beogradu, dok hrana i piće koštaju približno isto. Garderoba poznatih modnih marki može se pronaći i u velikom tržnom centru blizu železničke stanice.

Krakov je poznat i po univerzitetima. Ima ih 17, i na njima studira oko 200.000 studenata.

Zamena evra

Zvanična valuta plaćanja u Poljskoj je zlot. Dobro pazite gde menjate evre za zlote jer neke menjačnice imaju kurs za turiste i za jedan evro daju oko tri zlota. Realna vrednost je između 4,30 i 4,50 zlota za jedan evro. Iako su planirali da evro kao zvaničnu valutu plaćanja uvedu 2012. godine, sada kažu da će morati da produže rok zbog svetske ekonomske krize.

Legenda o imenu grada

Prva legenda kaže da je nekada živeo princ koji se zvao Krak. On je ubio aždaju koja je uzimala mlade neveste i kao nagradu dobio pola carstva. Druga legenda tvrdi da je grad dobio ime po mladom obućaru po imenu Krak, koji je oslobodio carstvo proždrljive aždaje. Ubio je tako što je u njen stomak stavio fosfor, a ona umrla pijući vodu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.