Kosovo srpsko koliko ima Srba

Izvor: B92, 15.Okt.2013, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo srpsko koliko ima Srba

Beograd -- Analitičari religije pozdravili su poziv patrijarha Irineja Srbima na Kosovu i Metohiji da izađu na novembarske izbore.

Oni kažu da je poziv poglavara SPC dobrodošao, jer ti izbori treba da potvrde da je Kosovo srpsko, odnosno da je onoliko srpsko koliko tamo ima Srba.

Živica Tucić je u izjavi Tanjugu ukazao da patrijarh nije prvi iz Crkve koji je pozvao Srbe da izađu na izbore, već da su to pre njega učinili episkop Teodosije i iguman >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manastira Visoki Dečani Sava Jajić.

"Naravno da su već počele kritike, pa čak i napadi na patrijarha da to nije stav Crkve. Patrijarh ima pravo da iznese svoje mišljenje kao poglavar, koje je na neki način i mišljenje Crkve. Organi Crkve ne moraju da odmah da potvrde njegovu reč, kao što on nije u obavezi da unapred dobije saglasnost za nešto što će reći", objašnjava Tucić.

Napominje da su, nažalost, vremena takva da u Crkvi postoje krugovi koji, kada im to odgovara, ne biraju način da kritikuju patrijarha.

Tucić podseća da je patrijarh prilikom ustoličenja rekao da se u Srbiji državnim i političkim poslovima bavi država, ali da će Crkva uvek biti tu da pomogne.

"Procenu interesa Srba na Kosovu je obavila država. Patrijarh je jednostavno samo konstatovao da je država preduzela sve što je mogla, a što je u interesu Srba", naveo je Tucić, koji kaže da tu treba uvek imati u vidu dugoročni interes Crkve, a to je - da se sačuva stanovništvo i da se sačuvaju verski objekti.

Ukazuje da izlaskom na izbore Srbi doprinose očuvanju ta dva vitalna crkvena interesa i to je ono na čemu Crkva treba da insistira jer, kako kaže, tamo gde bude Srba u organima vlasti tu će biti moguće organizovati i povratak onih koji to žele.

"Jednostavno podele i tenzije treba da popuste, a ovi izbori su i u kratkoročnom i u dugoročnom intersu Srba, pa je i patrijarh jednostavno sledio stav većine srpske populacije i političkih organizacija koje tamo deluju", smatra Tucić.

On je uveren da patrijarhov poziv nije ni podrška državi, ni partijama na vlasti, kako bi, kako kaže, to neki želeli da predstave i interpretiraju, već podrška interesima Srba koji su zaista zbunjeni svim mogućim dosadašnjim obećanjima, pa je stoga i njihovo strahovanje opravdano.

Mirko Đorđević takođe smatra da je poziv Srbima da izađu na izbore na Kosovu i Metohiji dobrodošao, ali i podseća da se crkvena vlada u više navrata do sada izjašnjavala da je briselski sporazum zapravo konačna izdaja Kosova i da Srbi ne treba da izlaze na izbore.

Patrijarhov poziv, međuitm, kaže Đorđević, upućuje na zaključak da su odnosi države i Crkve nešto bolji nego što su to bili u prethodnom periodu, a bili su, podseća, najblaže rečeno zatgnuti.

"Nedavno u Moskvi patrijarh je tvrdio da je vlada u Beogradu na zapadnom kursu i da ne sledi nacionalne interese. A sada dolazi jedna ovakva izjava pa nam ostaje da vidimo kako će reagovati Sinod, jer nije tajna da u crkvenoj vladi i episkopatu postoji više struja, a koja je moćnija i koja će odneti prevagu ostaje da vidimo", rekao je Đorđević Tanjugu.

U pitanju je, kaže, dramatičan trenutak i zato je veoma značajan poiv patrijarha jer "notorna je istina da će Kosovo biti onoliko naše koliko tamo bude Srba".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaokret ka realnosti: Patrijarh pozvao kosovske Srbe da izađu na izbore

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Okt.2013

Sagovornici RSE ovu evoluciju stava SPC o Kosovu doživljavaju i kao uticaj državnog na crkveni vrh i kao sposobnost Crkve da svoju poziciju prilagođava promenama realnog konteksta.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Patrijarhov poziv na izbore dobrodošao

Izvor: Akter, 16.Okt.2013, 10:16

Izbori treba da potvrde da je Kosovo srpsko, odnosno da je onoliko srpsko koliko tamo ima Srba, smatraju analitičari religije

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.