Kosjerić među gradovima sa najzagađenijim vazduhom

Izvor: RTS, 16.Dec.2019, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosjerić među gradovima sa najzagađenijim vazduhom

Jutros najzagađeniji vazduh u Smederevu, Valjevu i Kosjeriću. Zbog toga je u Kosjeriću za sutra zakazan sastanak sa predstavnicima svih ustanova. Traži se trajno rešenje.
Žitelji Kosjerića, koje okružuje zdrav planinski vazduh ne mogu se ipak pohvaliti da mogu udahnuti punim plućima.

„Juče popodne i juče u večernjim satima imali smo najveće aero zagađenje u našem gradu od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kada postoji merna stanica u Kosjeriću. PM čestice su bile 555, što je, do sada nikada nije prelazilo četristo jedinica" kaže dr Ilija Vukadinović Ekološki pokret Kosjerić
Žitelji varošice smatraju da ima više uzročnika zagađenja vazduha.
„Najviše velika količina starih automobila, koji su stari i onda isparenja ..." „Loženje, dim, a ‘Titan’ najveći zagađivač", ističu građani.
Agencija za životnu sredinu utvrdila je aero-zagađenje i kada cementara nije radila. Zbog toga lokalna samouprava planira da zatraži stručnu analizu uzroka.
„Da li je industrijsko, da li je od loženja, mi ne možemo da uperimo prstom ni u koga, ali će kad utvrdimo uperiti prstom i te kako u tog ko je zagađivač", naglašava Žarko Đokić predsednik Opštine Kosjerić.
Do tada, u danima aero-zagađenja - preventivni savet pedijatra za najmlađe.
„Najbolje je da deca ne izlaze napolje. Jednostavno da ostanu u zatvorenom prostoru, gde nema jednostavno tih PM čestica, dok to aero zagađenje ne prođe", kaže dr Ilija Vukadinović direktor Doma zdravlja Kosjerić.
Stariji treba što pre da pronađu uzročnike i rešenja, kako bi oni koji odrastaju u Kosjeriću mogli bezbednije da odrastaju i dišu punim plućima.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.