Koliko je težak akvarijum?

Izvor: B92, 08.Okt.2018, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je težak akvarijum?

Kada planirate formiranje akvarijuma, prva stvar o kojoj morate da vodite računa jeste njegova veličina.

Od veličine zavisi količina vode koju akvarijum treba da sadrži, a sve to ukupno određuje i njegovu težinu. Akvarijumi puni vode mogu biti iznenađujuće teški pa to određuje i na kom mestu ćete držati akvarijum. Težina akvarijuma sa vodom, opremom, dodacima i ribicama biće odlučujući faktor za odluku da li ćete akvarijum držati na podu, nekom stolu, polici i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << specijalno konstruisanom nosaču, piše Petface.

Kako bismo vam olakšali dilemu, pogledajte ove tabele, koje će vas upoznati sa odnosima dimenzija, količine vode i očekivane težine akvarijuma bez opreme i stanovnika.

Mali akvarijumi

Iako se misli da se početnicima savetuju mali akvarijumi, iskustvo je pokazalo da to uopšte nije tačno. Naime, ovako mala eko-okruženja pokazuju veliku dinamiku u promenama tako da i male promene u hemijskom sastavu vodenog amonijaka ili PH faktora imaju veliki uticaj na životne uslove ribica. To praktično znači da vlasnik mora biti prilično vešt u obezbeđivanju optimalnih uslova u akvarijumu, što početnici sigurno nisu. Ovi akvarijumi su zgodni za manje prostore i ne zahtevaju posebne mere obezbeđenja podloge, mada opreza nikada dovoljno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.