Koliko je dark veb popularan u Srbiji i čime se trguje? VIDEO

Izvor: B92, 01.Avg.2022, 23:14

Koliko je dark veb popularan u Srbiji i čime se trguje? VIDEO

Beograd -- Ilegalno tržište na sajtovima koji postoje na en-kriptovanoj mreži poznatoj kao dark veb sve je popularnije.

Na zaštićenoj mreži se trguje narkoticima, oružjem i pedofilskim sadržajima. Koliko je dark veb popularan u našoj zemlji i čime se trguje?

Javnost je uznemirila nedavna informacija da je jedan naš državljanin, preko dark veba, kupio automatsku pušku "kalašnjikov".

"Zapravo je informacija da se najpre oružje dobija iz delova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a da je poslednje što stiže uputstvo kako da se to oružje sklopi, što može da zabrine naše bezbednosne službe da određena grupa koja radi u tajnosti može da se obezbedi ovako opasnim oružjem", rekao je Mladen Radulović, urednik portala Kurir.

Postavlja se pitanje kako pratiti dark veb i kontrolisati ilegalne tokove, ne samo oružja, već i droge i dečije pornografije.

"Dark veb predstavlja veliki izazov kako za policije tako i za sve bezbednosne službe na svetu. Izuzetno je teško na dark vebu identifikovati, odnosno naći pravi identitet osobe koja kupuje te zabranjene predmete", rekao je prof. dr Ilija Životić sa Instituta za bezbednost fakulteta FIM.

Da bi trgovali na dark vebu, nakon što postanete član nekog od tajnih čet rumova, tačnije soba za transakcije, morate prvo da steknete poverenje prodavca.

"Vi morate kao policajac ili istražitelj da budete nekoliko meseci prisutni. Da delite neke intimne, privatne fotografije kako bi potvrdili vaš identitet. Sve to skupo košta i službe bezbednosti i policijske službe", dodao je Životić.

Službe bezbednosti, što se tiče dark veba, najveću pažnju posvećuju istraživanju i praćenju terorističkih organizacija, ali postoji i pravni problem.

"Vi kao prikriveni islednik nemate pravo da provocirate izvršenje krivičnog dela već morate čekati da vam se ponudi izvršenje krivičnog dela ili vam ponude zabranjenu stvar na prodaju", objasnio je Životić.

Iako postoje zabeleženi slučajevi ilegalne trgovine putem tamne strane interneta i u našoj zemlji, čini se da u Srbiji takva vrsta transakcije nije uzela maha koliko je u zapadnim zemljama

"Srbija ima tu sreću da Srbi vole više taj direktan kontakt, mi smo takav narod... Ne upotrebljavaju u velikoj meri dark veb", rekao je Životić.

Ono što zabrinjava je da je sve popularniji kod mlađe generacije. Dešava se da tinejdžeri, žele da hakuju nalog sadašnjeg ili bivšeg partnera, a kod nas ta usluga košta samo pet evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.