Kolarević i Nestorović dele nagradu Janko Veselinović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2017, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolarević i Nestorović dele nagradu "Janko Veselinović"

Draganu Kolareviću i Tihomiru Nestoroviću je u Udruženju književnika uručena nagrada "Janko Veselinović" za najbolji istorijski roman na srpskom jeziku, objavljen prošle godine.

Kolarević je nagrađen za knjigu "Masoni i sarajevski atentat", u izdanju "Čigoje", i Nestorović za delo "Ilinčići" (izdavač "Prometej").

Priznanje, imenovano po dugo godina najčitanijem srpskom piscu, autoru romana "Hajduk Stanko", ustanovili su UKS i SO Bogatić.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rečima Radovana Kalabića, predsednika žirija (u kome su bili i Ljubomir Ćorilić i Mileta Aćimović Ivkov), Kolarevićev roman "Masoni i sarajevski atentat" osvetljava zatamnjene strane naše istorije. U njemu čitaoci saznaju o sudbinama naših vodećih masona koji su imali izuzetno krupne uloge u pojedinim periodima.

"Ilinčići", kazuju o tome kako su se Srbi iz Hercegovine doseljavali u Semberiju i kako su se stapala dva potpuno različita mentaliteta, gorštački i ravničarski.

"Janko Veselinović je dao trajnu "kliničku sliku" izdajnika, prevrtljivaca, ljigavaca, pohlepnih hulja, duhovnog mulja. A naš je zadatak danas da pronađemo Stanka u simboličkom smislu. Ima njega u svakom od nas", rekao je Kolarević.

Predsednik UKS Radomir Andrić je podsetio da je Janko Veselinović pre nekoliko godina izbačen iz lektire, iako svojim delom ne zaslužuje da bude skrajnut. Ćorilić je zamerio književnim kritičarima što ne obraćaju dovoljno pažnje na istorijske romane, dok je Nestorović naveo da svaki lik iz njegovog romana ima prototip.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.