Koha ditore tvrdi da sporazum o avionskoj liniji potkopava kosovsku državnost

Izvor: RTS, 22.Jan.2020, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Koha ditore" tvrdi da sporazum o avionskoj liniji potkopava "kosovsku državnost"

Sporazumom o uspostavljanju direktnih avionskih letova između Prištine i Beograda narušena je državnost Kosova, ocenjuje prištinski list "Koha ditore" i dodaje da će putnicima za putovanje biti potrebna samo lična karta.
Tvrdeći da poseduje kopiju pisma o nameri koju su strane potpisale u prostorijama američke ambasade u Berlinu, list Koha ditore prenosi da sporazum nosi potpise četiri strane: >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << avio-kompanije "Lufthanza", međunarodnog aerodroma u Prištini, Kfora i kosovske Uprave civilnog vazduhoplovstva.

List dodaje da su kosovske i srpske vlasti potpisale dva različita sporazuma.
Sporazum na dve stranice dalje govori o uspostavljanju posebne rute između Prištine i Beograda i izbegava upotrebu državne terminologije.
Takođe se ne pominje Državna agencija za navigaciju već samo Jedinica za vazdušni saobraćaj, termin za koji list navodi da je korišćen pre proglašenja nezavisnosti Kosova.
Takođe se precizira da će za putnike letova Priština–Beograd biti važeće sve procedure koje su utvrđene sporazumom o slobodi kretanja, što znači da će moći da putuju sa ličnim kartama, bez pasoša.
U završnom delu sporazuma podvlači se da civilno vazduhoplovstvo Kosova i Kfor treba da potpišu sporazum kojim se obezbeđuje primena vazdušne rute, jer Kfor ima autoritet nad kosovskim vazdušnim prostorom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.