Ko je Đorđa Meloni: Od hvaljenja Musolinija do istorijskog uspeha

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2022, 09:23

Ko je Đorđa Meloni: Od hvaljenja Musolinija do istorijskog uspeha

Predsednica stranke Braća Italije Đorđa Meloni (45), političarka koja će najverovatnije postati prvi italijanski premijer krajnje desnice od Benita Musolinija, imala je zanimljiv razvojni put od tinejdžerske aktivistkinje koja je hvalila Musolinija do favoritkinje za prvu ženu predsednicu vlade.

Rođena u Rimu 15. januara 1977. godine, Meloni je odrasla u radničkoj četvrti Garbateli sa majkom, pošto ih je otac napustio.

Njena mladost zaista je usidrena na tvrdoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << desnici i među skromnim počecima, što je ključ za njen imidž žene iz naroda, preneo je Bi-Bi-Si.

Sa 15 godina, pridružila se Omladinskom frontu, omladinskom krilu neofašističkog Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), a kasnije je postala predsednica studentskog ogranka naslednika pokreta, Nacionalne alijanse.

Osnovana 2012. godine, Braća Italije svoje političke korene ima u MSI.

Stranka zadržava logo posleratnih partija krajnje desnice, trobojni plamen.

"Đorđa Meloni ne želi da odustane od simbola, jer je to identitet od kojeg ne može da pobegne, to je njena mladost", kaže profesor političkih nauka Đanluka Pasareli.

Kako je rekao Pasareli, njena stranka nije fašistička, jer fašizam znači dobiti vlast i uništiti sistem, a ona to neće učiniti.

Dodaje da postoje krila u stranci povezana sa neofašističkim pokretom i da je ona uvek "igrala nekako između."

Meloni je 2008. godine, sa 31 godinom, postala najmlađi italijanski ministar ikada, koga je Silvio Berluskoni imenovao za portfelj omladine i sporta.

Nakon što je formirala sopstvenu stranku 2012. godine, osvojila je samo četiri odsto glasova na prethodnim izborima 2018. godine, da bi da na izborima u nedelju dobila više od 24 odsto glasova.

Meloni zagovara tradicionalne katoličke porodične vrednosti, ali kaže da će sačuvati italijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje lekarima da odbiju da ih rade.

Kaže da ženama, koje misle da im je pobačaj jedina opcija, želi da pruži pravo na izbor.

Kako navodi Bi-Bi-Si, dok je nastojala da uveri zapadne saveznike Italije, snažno podržavajući proukrajinsku liniju vlade Marija Dragija, njena tvrdokorna konzervativna socijalna politika zabrinjava mnoge.

Odlučna i borbena dok kritikuje Evropsku uniju, masovnu imigraciju i "LGBT lobije", ta 45-godišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan lični brend.

"Da - prirodnoj porodici, ne - LGBT lobijima!" govorila je Meloni gostujući na nedavnom mitingu španske krajnje desničarske stranke Voks.

Profesor Pasareli kaže da Meloni nije opasnost za demokratiju, već za Evropsku uniju, stavljajući je u isti kalup sa Marin Le Pen i Viktorom Orbanom.

U želji da postane prva žena premijer Italije, ona je potvrdila svoj ženski identitet, ali, smatra profesor Pasareli, na mačo politički način.

Za svoje saveznike, ona bi predstavljala radikalnu političku promenu koja je potrebna Italiji, s obzirom na njenu dugu ekonomsku stagnaciju, navodi Bi-Bi-Si.

Meloni ima ćerku, rođenu 2006, s partnerom Andreom Đambrunom, televizijskim novinarom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko je Đorđa Meloni – od hvaljenja Musolinija do istorijskog uspeha

Izvor: RTS, 26.Sep.2022

Italijanska političarka Đorđa Meloni, liderka stranke Braća Italije, koja će, gotovo izvesno, postati prvi premijer Italije iz krajnje desnice od vladavine Benita Musolinija, zbog svojih stavova izazvala je veliku pažnju svetske javnosti, a kod pojedinih i zabrinutost za budućnost Evropske...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.