Kineski zmaj usporava

Izvor: RTS, 10.Jul.2013, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski zmaj usporava

Svetska ekonomija će ove i sledeće godine rasti, ali sporije nego što se mislilo, procenjuje MMF. Recesija u evropskim zemljama je potrajala, a privrede Kine i Brazila ne rastu doskorašnjim tempom. Sve je više pokazatelja da kineski zmaj, lokomotiva svetske ekonomije, posustaje.

Oprezne prognoze Međunarodnog monetarnog fonda su da će svetska ekonomija ove i sledeće godine rasti, ali sporije nego što se do skora mislilo. MMF nije računao da će recesija u evropskim zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potrajati i da privrede Kine i Brazila neće rasti doskorašnjim tempom.

Sve je više znakova da kineski zmaj, lokomotiva svetske ekonomije, usporava. Novi znak usporavanja kineske ekonomije je to što je trgovina u junu opala - izvoz za 3,1 odsto, a uvoz za 0,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Ekonomistima je to znak za brigu, ne samo za Kinu, nego i za svetsku ekonomiju u celini, ali ne može se reći da su iznenađeni.

"Globalna tražnja pada. Evropska ekonomija je usporila skoro do tačke negativnog rasta. Zato nisam iznenađen i mislim da će se pad kineske ekonomije nastaviti. Imala je ogroman rast prethodnih godina i ovo je samo potvrda da tako nešto ne može da traje", kaže analitičar Piter Mekgvajer.

Drugi faktor je povećanje vrednosti juana, što poskupljuje kinesku robu u inostranstvu. Kineska ekonomija počiva uglavnom na izvozu i pretpostavlja se da će zato i ekonomski rast još usporiti. U prvom tromesečju pao je na 7,7 odsto u odnosu na 7,9 u poslednjem tromesečju prošle godine.

"Smanjenje tražnje na izvoznim tržištima izazvalo je smanjenje porudžbina za čak 40 odsto od 2.000 izvoznih kompanija, koje smo anketirali početkom godine. U anketi krajem juna njihov broj povećao se na bezmalo 70 odsto", objašnjava Ženg Juešeng iz Carinske službe Kine.

Dugoročni cilj Pekinga je da smanji zavisnost ekonomije od izvoza i poveća domaću tražnju. Zbog usporavanja privrede Kine i drugih u grupaciji BRIKS, od kojih se očekuje da budu pokretači svetske ekonomije, strahuje se da smo još daleko od oporavka od krize.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kineski zmaj usporava let

Izvor: RTS, 11.Jul.2013, 13:39

Svetska ekonomija će ove i sledeće godine rasti, ali sporije nego što se mislilo, procenjuje MMF. Recesija u evropskim zemljama je potrajala, a privrede Kine i Brazila ne rastu doskorašnjim tempom. Sve je više pokazatelja da kineski zmaj, lokomotiva svetske ekonomije, posustaje...Oprezne prognoze...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.