Читај ми!

Kineski zmaj usporava let

Svetska ekonomija će ove i sledeće godine rasti, ali sporije nego što se mislilo, procenjuje MMF. Recesija u evropskim zemljama je potrajala, a privrede Kine i Brazila ne rastu doskorašnjim tempom. Sve je više pokazatelja da kineski zmaj, lokomotiva svetske ekonomije, posustaje.

Oprezne prognoze Međunarodnog monetarnog fonda su da će svetska ekonomija ove i sledeće godine rasti, ali sporije nego što se do skora mislilo. MMF nije računao da će recesija u evropskim zemljama potrajati i da privrede Kine i Brazila neće rasti doskorašnjim tempom.

Sve je više znakova da kineski zmaj, lokomotiva svetske ekonomije, usporava. Novi znak usporavanja kineske ekonomije je to što je trgovina u junu opala - izvoz za 3,1 odsto, a uvoz za 0,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Ekonomistima je to znak za brigu, ne samo za Kinu, nego i za svetsku ekonomiju u celini, ali ne može se reći da su iznenađeni.

"Globalna tražnja pada. Evropska ekonomija je usporila skoro do tačke negativnog rasta. Zato nisam iznenađen i mislim da će se pad kineske ekonomije nastaviti. Imala je ogroman rast prethodnih godina i ovo je samo potvrda da tako nešto ne može da traje", kaže analitičar Piter Mekgvajer.

Drugi faktor je povećanje vrednosti juana, što poskupljuje kinesku robu u inostranstvu. Kineska ekonomija počiva uglavnom na izvozu i pretpostavlja se da će zato i ekonomski rast još usporiti. U prvom tromesečju pao je na 7,7 odsto u odnosu na 7,9 u poslednjem tromesečju prošle godine.

"Smanjenje tražnje na izvoznim tržištima izazvalo je smanjenje porudžbina za čak 40 odsto od 2.000 izvoznih kompanija, koje smo anketirali početkom godine. U anketi krajem juna njihov broj povećao se na bezmalo 70 odsto", objašnjava Ženg Juešeng iz Carinske službe Kine.

Dugoročni cilj Pekinga je da smanji zavisnost ekonomije od izvoza i poveća domaću tražnju. Zbog usporavanja privrede Kine i drugih u grupaciji BRIKS, od kojih se očekuje da budu pokretači svetske ekonomije, strahuje se da smo još daleko od oporavka od krize.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара