Kina špijunira Ameriku sa Kube još od 2019. godine?

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 13:27

Kina špijunira Ameriku sa Kube još od 2019. godine?

Kina upravlja špijunskom bazom na Kubi najmanje četiri godine.

To je deo globalnog napora Pekinga da unapredi svoje sposobnosti za prikupljanje obaveštajnih podataka, tvrdi zvaničnik Bajdenove administracije.

Taj zvaničnik, koji nije bio ovlašćen da javno komentariše i koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je američka obaveštajna zajednica već neko vreme bila svesna špijuniranja Kine sa Kube i većeg napora da uspostavi operacije prikupljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obaveštajnih podataka širom sveta.

Bajdenova administracija je pojačala napore da osujeti kinesko nastojanje da proširi svoje špijunske operacije i verovala je da je postigla određeni napredak diplomatskim i drugim neodređenim akcijama, rekao je zvaničnik, koji je bio upoznat sa američkim obaveštajnim službama po tom pitanju.

Postojanje kineske špijunske baze potvrđeno je nakon što je Vol strit žurnal u četvrtak objavio da su Kina i Kuba postigle načelni dogovor o izgradnji stanice za elektronsko prisluškivanje na ostrvu. Žurnal je objavio da je Kina planirala da plati milijarde dolara Kubi, kojoj nedostaje gotovina, kao deo pregovora.

"Video sam taj izveštaj za štampu, nije tačan“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi u intervjuu za MSNBC u četvrtak.

"Ono što mogu da vam kažem je da smo od prvog dana ove administracije zabrinuti zbog uticaja Kine širom sveta; svakako na ovoj hemisferi i u ovom regionu, mi ovo posmatramo veoma, veoma pažljivo.

" Američka obaveštajna zajednica je utvrdila da je kinesko špijuniranje sa Kube bila "stalna" stvar i da "nije ništa novo", rekao je zvaničnik administracije.

Zamenik kubanskog ministra spoljnih poslova Karlos Fernandez de Kosio takođe je odbacio izveštaj na Tviteru u subotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.