Kina opkolila: Blokirano ostrvo; Ovo je invazija; Tajvan podigao avione

Izvor: B92, 03.Avg.2022, 13:22

Kina opkolila: Blokirano ostrvo; "Ovo je invazija"; Tajvan podigao avione

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija i izvršila invaziju na tajvansku teritoriju.

Kako navode, kineske snage blokiraju vazdušni prostor i vode koje pripadaju Tajvanu.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, 27 aviona ušlo je u vazdušni prostor Tajvana.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je ranije da će to ostrvo čvrsto braniti svoju bezbednost, suprotstaviti se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svakom potezu koji narušava njegov teritorijalni suverenitet i da će vojska podići "nivo budnosti" na takav način da to neće provocirati sukobe, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da "Kina nastavlja da vodi psihološki rat protiv Tajvana", te da građani ne bi trebalo da veruju u glasine, a upućen im je poziv da prijavljuju sve lažne vesti vladi.

Ubrzo nakon dolaska predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

Vojne vežbe kineske mornarice i avijacije počele su u utorak uveče u tri morska područja u blizini Tajvana. Tajvan pregovara sa susednim Japanom i Filipinima o pronalaženju alternativnih ruta za avione, prenosi Rojters, pozivajući se na tajvansku agenciju CNA.

Britanski dopisnik Bi-Bi-Sija za Кinu Stiven Makdonel objavio je na društvenoj mreži Tviter geografsku mapu na kojoj su prikazane lokacije na kojima će Кina izvoditi vojne vežbe, na kojoj se vidi da je ostrvo praktično opkoljeno.

"Čini se da bi glavni odgovor kopnene Кine na dolazak Nensi Pelosi na Tajvan mogao da bude serija vojnih vežbi sa živom vazdušnom i pomorskom vatrom narednih nekoliko dana širom ostrva. Pogledajte mapu ispod…", napisao je Makdonel.

Peking je saopštio da strane letelice i plovila ne bi trebalo da ulaze u područje gde se vežbe održavaju jer će se koristiti prava municija.

Tajvan je danas podigao svoje borbene avione zbog ulaska 27 kineskih letelica u zonu protivvazdušne odbrane ovog ostrva, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane. Kako je navedeno, 22 kineska aviona prešla su središnju liniju, koja razdvaja ostrvo od ostatka Kine, prenosi Rojters.

Tajvan je saopštio da je poslao avione i rasporedio raketne sisteme da prate kineske aktivnosti u, kako navodi, njegovoj "identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane".

Prema navodima tajvanskog Ministarstva odbrane, u misiji je učestvovalo 16 kineskih lovaca Su-30 i 11 drugih aviona.

Nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra delom svoje teritorije, došlo je do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Ovo je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Kina je pozvala na razgovor američkog ambasadora u Pekingu i obustavila uvoz nekoliko poljoprivrednih proizvoda sa Tajvana.

"Trećeg avgusta istočna zona Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA) organizovala je u severnim, jugozapadnim i jugoistočnim vodama kod obala Tajvana zajedničke borbene vežbe, u kojima su učestvovale mornarica, vazduhoplovstvo, raketne snage, snage strateške podrške i zajedničke logističke snage", navedeno je u saopštenju na zvaničnom nalogu Istočne borbene komande na društvenoj mreži Vičet (VeChat).

Objavljen je i niz fotografija na kojima su prikazani ratni brodovi, avijacija i vojna oprema, prenosi RIA novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.