Izvor: RTS, 20.Avg.2022, 18:20

Kfor pojačava prisustvo, Priština ne pristaje na ustupke - Vučić se sutra obraća javnosti

Kfor je saopštio da je povećao prisustvo i patroliranje na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i spreman je da interveniše ako bude potrebno. Priština ne odustaje od kosovskih registarskih tablica i ličnih karata. Predsednik Aleksandar Vučić razgovaraće u nedelju sa predstavnicima Srba s Kosova i Metohije, a potom će se obratiti javnosti.
Za nešto više od 10 dana Priština >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će, prema najavama, primeniti odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, od čega je prvobitno odustala krajem jula. Na podizanje tenzija reaguje i misija Kfor. Saopštava da duž administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak pojačava prisustvo i patroliranje kako bi, napominje, povećao svest o situaciji. Spremni su, dodaju, da intervenišu ako bude potrebno.

"Malo nam se zaoštrava situacija, Evropljani kažu - situacija na terenu, na ovom terenu su Srbi, prema tome, ako se rukovodimo situacijom na terenu, moramo puno toga da učinimo i za ove Srbe", kaže građanka sa severa Kosova i Metohije.
A za srpski narod na Kosmetu, poručuju, neprihvatljivo je nametanje takozvanih RKS tablica i uvođenje propratnih dokumenata 1. septembra, od kojih Priština ne odustaje. I pre tog datuma, tvrdi ministar policije u Kurtijevoj vladi, moglo bi doći do incidenata na severu koje, kako kaže, podstiče kriminalni faktor koji podržava Srbija, pod uticajem Rusije.
Na ove navode odgovara direktor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju. Reč je o apsurdnim napadima na Beograd i Srbe na severu Kosmeta, sa ciljem da se destabilizuje region, tvrdi Petar Petković.
"Predsednik Vučić je konstantno i dosledno Srbe na Kosovu i Metohiji pozivao na uzdržanost i mir, i da odustanu od blokada puteva, iako su na njih bili primorani radi pukog opstanka. Odgovornost za sve potencijalne incidente biće na onome ko svakodnevno demonstrira silu i njom preti - a to su Kurti i njegovi pomoćnici poput Svečlje", kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.
Beograd je u Briselu ponudio dva predloga za rešenje krize. Oba su odbijena. Očekivano - kaže doskorašnji predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. Smatra da je pozicija tamošnje administracije "zabetonirana" i da ne žele da prave ustupke.
"Iako su bile najave da će se prvenstveno razgovarati o Zajednici srpskih opština, o sporazumu oko nestalih, o nekim drugim pitanjima, sve se svelo na ono što je trenutno najvažnije, kako da se razreši problem sa tablicama i drugo na čemu je prištinska strana posebno insistirala da se definiše naredni format kako bi izgledao konačni sporazum koji bi po Prištini trebalo da uključi tzv. međusobno priznanje što je za nas neprihvatljivo", kaže Milovan Drecun. 
U ovom delikatnom trenutku, Srbija će imati podršku Republike Srpske, poručuje iz Trebinja srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine.
"Srbija jeste pred izazovom i mislim da se svi moramo okupiti oko politike Srbije prema Kosovu, dati podršku državnom rukovodstvu u koncipiranju politika i sstati iza tih politika, nesumnjivo, kakva god ta odluka bude", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.
Uoči sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, na kom bi trebalo da budu objavljeni detalji razgovora u Briselu i naredni koraci Beograda, podršku predsedniku Srbije upućuje i lider socijalista Ivica Dačić.
Pogledaj vesti o: Brnjak

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić sutra sa Srbima sa KiM

Izvor: B92, 20.Avg.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije...Vučić će razgovarati o pregovorima vođenim u Briselu, a nakon toga će se obratiti građanima...Sastanak sa predstavnicima Srba na KiM - Srpske liste, institucija, čelnicima opština, načelnicima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.