Kasice koje sadrze arsen Da li ih ima u Srbiji

Izvor: medio.rs, 04.Mar.2017, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasice koje sadrze arsen Da li ih ima u Srbiji

Sporne HiPP kašice za decu, u kojima je nedavno sanitarna inspekcija pronašla povećane koncentracije opasnog arsena, nisu ni stigle do kupaca, jer su te teglice bile planirane za promociju novog proizvoda.

Kako tvrde uvoznici, količine koje su stigle u Srbiju su bile male, uzorak paketa je poslat na analizu, a "otrovne" kašice poslate su na uništavanje.

"To su uzorci kašica, njih nema u prodaji niti su ikada bili u prodavnicama. Sporna je količina samo >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << arsena, jer se ona određuje na nacionalnom nivou. To je minimalno odstupanje kod nas, a u Austriji je to dozvoljena količina. Čim smo dobili analizu od inspekcije, odlučili smo da to uništimo i nije ni stiglo do našeg magacina. Uskladićemo sa proizvođačima da se to više ne bi ponovilo. Ono što je najbitnije jeste da je to nova kašica i da do sada nije bila u Srbiji", kaže Marija Đurđević, brend menadžer u kompaniji "Alka", koja je uvoznik HiPP proizvoda.

Ministarstvo zdravlja donelo je odluku da se zabrani uvoz dijetetskog proizvoda, hrane za malu decu "HiPP bio instant kašica - pirinčane pahuljice", od 20 grama, lot: 6001791.

Bilo je ukupno 24 kilograma, oko 120 kašica sa pirinčem, u teglicama od 200 grama. Analize je uradila ovlašćena akreditovana laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Uvoznik je, kako kažu u Ministarstvu zdravlja, rekao da ne želi superanalizu. Neusaglašenost je utvrđena na graničnom području Beograd.

Iako nadležni objašnjavaju da se ne dešava često da je dečja hrana neispravna, nedavno je Srbiju potresla afera o "Juvitaninim" kašicama za bebe. U njima su, navodno, nađene povećane koncentracije nekoliko vrsta pesticida, pa je njihova proizvodnja krajem prošle godine i obustavljena.

I na kraju - koliko su takve kašice, zaista opasne?

"To je sličan problem kao sa aflatoksinom i dozvoljenim količinama. Potrebno je sigurno da se dugo uzimaju određene količine arsena da bi se nešto desilo. Zasad nije bilo takvih trovanja, ali je bitno da sve službe kontrolišu dobro namirnice, jer on može da se nađe i u voću, povrću, mesu, vodi...", kaže za "večernej novosti" - Dejan Jonev, pedijatar u Domu zdralja Čukarica.

MONDO.RS

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.