Kao u Parku iz doba jure: Pronađene očuvane vene dinosaurusa

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Dec.2015, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kao u "Parku iz doba jure": Pronađene očuvane vene dinosaurusa

Naučnici su otkrili potpuno očuvane krvne sudove u fosilizovanim ostacima 80 miliona godina starom hadrosauridu.

Istraživači Univerziteta u Severnoj Karolini kažu da su sigurni da je tkivo koje su izvukli iz fosila pronađenog u Montani pripadalo samoj zveri i da nije posledica kasnije kontaminacije.

Molekularni paleontolog Tim Klilend razdvojio je kost brahilofosaura kako bi razdvojio minerale i bilo kakvu organsku materiju.

U spletu krvnih sudova pronašli >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su čak i protein miozin, komponentu zidova vena. Kako bi potvrdili otkriće, naučnici su isto testiranje sproveli na kokoškama i nojevima, koji su najpoznatiji živi rođaci dinosaurusa.

Proteini pronađeni u njihovim krvnim sudovima poklopili su se sa onim pronađenim u telu hadrosaura.

“Ovo je prva direktna analiza krvnih sudova istrebljene vrste i pruža nam mogućnost da razumemo kako su se njihova tkiva menjala tokom fosilizacije”, kaže Klilend.

Profesor Flinders univerziteta Edrijan Linakr kaže da proteini mogu da nam ponude i mnogo toga više.

“Proteini mogu da vam pokažu šta je tačno bila uloga neke ćelije. Tako možemo da znamo šta je životinja radila u trenutku smrti”, kaže on.

Sama činjenica da su se proteini očuvali ukazuje da bi i DNK ovog dinosaurusa mogla biti netaknuta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.