Kanada odbila Rusiju

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 14:17

Kanada odbila Rusiju

Kanada odbila da Rusiji izruči bivšeg pripadnika nacističke SS divizije Jaroslava Hunku, kome je apaludirano u kanadskom parlamentu u septembru prošle godine.

Sve se odigralo i u prisustvu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je tada bio u službenoj poseti Kanadi.

''Naš zahtev za izručenje je formalno odbijen, a kao razlog navodi se nepostojanje sporazuma o izručenju između dve zemlje'', rekao je za RIA Novosti neimenovani zvaničnik ruskog Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spoljnih poslova.

Rusija je podnela zahtev za izručenje početkom ovog meseca, nakon što je Hunku ruski Istražni komitet optužio za genocid nad civilima u SSSR-u za vreme Drugog svetskog rata.

Krajem septembra prošle godine ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je kanadski parlament, a na sednicu je bio pozvan i 98-godišnji Hunka, koji je pred parlamentom predstavljen kao ''ukrajinsko-kanadski veteran Drugog svetskog rata koji se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa'' i koji je dočekan aplauzom i ovacijama.

Kada je otkriveno da je Hunka bivši pripadnik SS divizije, predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota preuzeo je odgovornost za pozivanje Hunke u parlament i podneo ostavku, dok se premijer Kanade Džastin Trudo izvinio za ''užasnu grešku''.

Hunka je služio u SS diviziji ''Galicija'' i optužen je da je, zajedno sa drugim pripadnicima divizije, krajem februara 1944. godine ubio najmanje 500 sovjetskih gradjana u selu Guta Penjacka u Lavovskoj oblasti u Ukrajini.

Među ubijenima je bilo Jevreja i Poljaka, a civili su streljani ili spaljeni u stambenim zgradama i crkvama, navodi RIA Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kanada odbila da izruči Rusiji nacističkog veterana

Izvor: Blic, 13.Feb.2024

Kanada je odbila da izruči Rusiji Jaroslava Hunku, ukrajinskog nacističkog veterana koji je u septembru dobio ovacije u kanadskom parlamentu, rekao je izvor iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.