Utorak, 13.02.2024.

12:23

Kanada odbila Rusiju

Kanada odbila da Rusiji izruči bivšeg pripadnika nacističke SS divizije Jaroslava Hunku, kome je apaludirano u kanadskom parlamentu u septembru prošle godine.

Izvor: Tanjug

Kanada odbila Rusiju
Foto: Profimedia

Sve se odigralo i u prisustvu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je tada bio u službenoj poseti Kanadi.

''Naš zahtev za izručenje je formalno odbijen, a kao razlog navodi se nepostojanje sporazuma o izručenju između dve zemlje'', rekao je za RIA Novosti neimenovani zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusija je podnela zahtev za izručenje početkom ovog meseca, nakon što je Hunku ruski Istražni komitet optužio za genocid nad civilima u SSSR-u za vreme Drugog svetskog rata.

Krajem septembra prošle godine ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je kanadski parlament, a na sednicu je bio pozvan i 98-godišnji Hunka, koji je pred parlamentom predstavljen kao ''ukrajinsko-kanadski veteran Drugog svetskog rata koji se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa'' i koji je dočekan aplauzom i ovacijama.

Kada je otkriveno da je Hunka bivši pripadnik SS divizije, predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota preuzeo je odgovornost za pozivanje Hunke u parlament i podneo ostavku, dok se premijer Kanade Džastin Trudo izvinio za ''užasnu grešku''.

Hunka je služio u SS diviziji ''Galicija'' i optužen je da je, zajedno sa drugim pripadnicima divizije, krajem februara 1944. godine ubio najmanje 500 sovjetskih gradjana u selu Guta Penjacka u Lavovskoj oblasti u Ukrajini.

Među ubijenima je bilo Jevreja i Poljaka, a civili su streljani ili spaljeni u stambenim zgradama i crkvama, navodi RIA Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: