Kamen temeljac položio kralj Aleksandar: Poznato gde će se, na Vidovdan, održati sednica Vlade Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2021, 20:10

Kamen temeljac položio kralj Aleksandar: Poznato gde će se, na Vidovdan, održati sednica Vlade Srbije

Objekat je zadržao svoju autentičnost do danas

Sednica Vlade Srbije održaće se sutra, na Vidovdan, u Kruševcu.

Članovi vlade sastaće se u velelepnom zdanju zgrade Okružnog načelstva, čija je izgradnja, po projektu arhitekte Nikole Nestorovića, počela 1900. i trajala je do 1904. godine. Kamen temeljac položio je kralj Aleksandar 1889. a svečano ju je otkrio kralj Petar 15. juna 1904. godine.

, kako u spoljašnjem izgledu tako, uglavnom, i u enterijeru. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Izuzetak čine mozaici koji su naknadno dodati u svečanoj sali zdanja. U svečanoj ili Mozaik sali, kako je mnogi zovu, naknadno su postavljeni mozaici akademika Mladena Srbinovića sa zajedničkim nazivom "U slavu Kruševca". Inspirisani srednjovekovnom istorijom Srbije i Kruševca, mozaici su postavljani u tri faze.

Prvi kompleks od 12 velikih zidnih mozaika završen je 1971. kao deo programa proslave "Šest vekova Kruševca". Grupa od 17 mozaika na podu sale urađena je 1986. a poslednjih 16 motiva ukrasili su plafonske niše - lunete 1989. godine povodom obeležavanja 600 godina od Kosovske bitke.

Srbinović je upotpunio izgled dvorane vitražima postavljenim u prozorskim okvirima sale. U njoj se danas obavljaju venčanja i održavaju balovi i prijemi.

Srbinović je upotpunio izgled dvorane vitražima postavljenim u prozorskim okvirima sale. U njoj se danas obavljaju venčanja i održavaju balovi i prijemi.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Vučić: Srbija Vidovdan slavi kao pobednik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2021, 02:03

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Kruševcu da Srbija danas slavi Vidovdan kao pobednik, kao narod, država koji su se iz poraza uzdigli, naučili lekcije, zapamtili greške, ali pre svega kao slobodni i ponosni ljudi...Vučić je, u obraćanju u Kruševcu nakon polaganja venac...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.