28. jun  2021. 01.40  →  18.02 | Izvor: Tanjug,RTV (Nada Zelić)

Vučić: Srbija Vidovdan slavi kao pobednik

KRUŠEVAC -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Kruševcu da Srbija danas slavi Vidovdan kao pobednik, kao narod, država koji su se iz poraza uzdigli, naučili lekcije, zapamtili greške, ali pre svega kao slobodni i ponosni ljudi.

video icon

Vučić je, u obraćanju u Kruševcu nakon polaganja venac na Spomenik kosovskim junacima, poručio da ono što je danas najvažnije je to da Srbija koju su hteli da ubiju i zatru na Vidovdan 1389. ne samo da nije umrla, već je mnogo puta posle toga rađana, i ona danas nije samo nebesko carstvo junaka.

Kako je rekao Vidovdan je kažu dan na koji se sve vidi, dan u kojem prepoznate ko je vera, a ko nevera.

"Dan koji predstavlja simbol veličine našeg naroda, dan koji je u našim porazima pokazivao koliko smo veliki iako brojčano mali. Posebno sam srećan što sam u Kruševcu na 650 godina od osnivanja Lazarevog grada, što mogu da kažem da Srbiju i tada kada su mislili da su je pokorili nisu, jer srpski duh je nepokolebiv i nikada nije ustuknuo", poručio je on.

Vučić je naglasio da Kruševac pokazuje da je moguće opstajati, postojati i biti zagledan u budućnost. "Pokazujete kako možemo da se sećamo naših kosovskih korena, teškog života i kako život možemo da menjamo", naglasio je on.

Vučić je istakao da Srbija danas snaži i jača svakog dana.

Srbija je, dodaje, za razliku od drugih zemalja slobodna i slobodarska zemlja i u njoj ne odlučuje niko osim njenih građana.

Venac na Spomenik kosovskim junacima

Predsednik Aleksandar Vučić položio je danas, povodom Vidovdana, venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, gde se obeležava i 650 godina od osnivanja tog grada.

Polaganju venca prisustvovale su premijerka Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Grada Kruševca.

Spomenik kosovskim junacima je simbol Kruševca od Vidovdana 1904. godine, kada ga je otkrio kralj Petar Prvi Karađorđević povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka. Kamen temeljac je, povodom proslave 500. godina Kosovske bitke , postavio kralj Aleksandar Obrenović 1889.godine.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

"Na nama je da se izborimo za poštovanje prava srpskog naroda"


Moramo da vodimo politiku ozbiljnosti, odgovornosti, ponekad lukavosti, a promišljenosti uvek, ali i da vodimo računa da čuvamo naše državne i nacionalne interese, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Kruševcu.Očekujemo rast u drugom kvartalu od 13 odsto.

Danas očekujemo preliminarne podatke o stopi rasta za drugi kvartal pre svega industrijske proizvodnje, na osnovu te stope možemo zaključiti sve druge parmetre. Nadamo se u drugom kvartalu stopi rasta od 13 odsto, što bi vodilo ka rastu od 6,5 do 7 odsto do kraja godine, objasnio je on na konferenciji za štampu posle svečane sednice Vlade Srbije u Kruševcu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

To bi, kaže, vodilo ka značajnom povećanju plata i penzija, a bio bi i ogroman uspeh koji bi našu zemlju svrstao među prva tri mesta na tlu Evrope.

Preneo je da je na sednici razgovarano o tome kako država može da ojača ono što ima u posebnim siromašnim sredinama kao što su Bosilegrad, Blace, i druga mesta

Razgovarali smo kako da pomognemo najudaljenijim opštinama koje nemaju mogućnost da pronađu investitiora. Nemaju autoput. Želimo da pomognemo ljudima da dobiju drugu platu u kući kroz dodatno zapošljavanje, objasnio je on.

Vučić je istakao da vlada želi da popravi i infrastrukturu na istoku Srbije, te izrazio uverenje da će biti devet autoputeva i brzih saobraćajnica u izgradnji do kraja godine.

Govoreći o putu Pozarevac-Veliko Gradište rekao je da je razgovarano da se grade sigurne plaže za kupače, i sve drugo kako bi se doveli turisti kojima bi predstavili najlepšu atrakciju a to je Dunav koji je najlepši kroz našu zemlju.

Isto tako bilo je razgovora o daljem snaženju vojske, policije, pre svega u smislu opreme, oružja i volje za nastavkom borbe protivkriminala i korupcije.

Takođe, dodao je, bilo je reči o Zelenoj agendi, i to ne zato što je postala popularna, već kako bi se pokazalo građanima šta realno može da se uradi u narednom periodu.

U svom obraćanju ukazao je i da se Kruševac mnogo promenio, da ne može da ga prepozna iako u njega dolazi često.

Takođe je rekao da je razumeo poruku kruševačkih vlasti da je potrebno pronaći još nekog investitora.

Ponovio je na kraju da se sve na Vidovdan vidi najbolje - ko je vera, ko nevera, i ko štiti interese naše zemlje.

Obnova završena, novi uređaji za radiološku dijagnostiku

Radovi na rekonstrukciji Službe radiološke dijagnostike u Dijagnostičkom centru Kruševac su završeni, a obnovljeni deo centra, opremljen najnovijim medicinskim aparatima danas je obišao predsednik Aleksandar Vučić.

Rekonstruisani deo prostire se na više od 400 kvadrata i opremljen je novim radiološkim uređajima za specijalističku dijagnostiku.

Dijagnostički centar u Kruševcu otvoren je 1980. godine i od tada nije rekonstruisan i adaptiran.

Radove na obnovi i adaptaciji finansirao je Klub privrednika grada Kruševca.

Predsednik Vučić je rekao da je zadovoljan kako Centar sada izgleda, ističući da su važni i najsavremeniji uređaji, kao i kapaciteti u Kruševcu, dodajući da se zahvaljujući kovid bolnici u tom gradu, manje ljudi šalje u Niš i Beograd.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Jedna medicinska sestra u penziji zahvalila je predsedniku što ne zaboravlja na njih i što često ukazuje na značaj medicinskih sestara u sistemu zdravstva, a Vučić je uzvratio da će sestre imati veće plate u budućnosti.

Podsetio je da je Centru obećao i magnetnu rezonancu, koju će, kako je rekao, dobiti uskoro.

Predsednik je u Kruševcu prisustvovao posebnoj sednici Vlade Srbije koja je održana povodom obeležavanja praznika Vidovdan i jubileja - 650 godina od osnivanja Kruševca.

Otvorena kancelarija Fondacije za srpski narod i državu

U Kruševcu je danas otvorena kancelarija Fondacije za srpski narod i državu, a otvaranju je prisustvovao predsednik  Aleksandar Vučić na čiju je inicijativu fondacija osnovana krajem 2019.godine.

Na svečanosti povodom otvaranja Kancelarije dodeljene su nagrade studentima iz Srbije, Crne Gore, BiH i Severne Makedonije za eseje na teme ''Evrointergacije-Mini šengen i regionalna saradnja'' i ''Izazovi i perspektive moderne demokratije''.

Predsednik Vučić rekao je da je njegova ideja bila da se osnuje fondacija i pokrene časopis "Napredak" jer je, kako je istakao, važno da mladi razumeju idejno-ideološku suštinu ,a ne samo političko delovanje ‘’od danas do sutra’’ koje se zasniva na ličnim interesima.

‘’Da imamo mlade ljude koji će da uče i napreduju, a koji će razumeti da se politika pre svega bavi životom i onim što ste ostavite iza sebem a ne time kako ćete vi da živite bolje’’, rekao je Vučić.

Istakao je da je ponosan na rad fondacije, kao i na to što, kako kaže, mladi dobro razumeju šta moramo da radimo na racionalan, pravdoljubiv i pragmatičan način, ali način koji će, dodao je, uvek značiti očuvanje nacionalnih i državnih interesa.

‘’To je pitanje slobode, nezavisnosti i samostalnosti u odlučivanju . Ne postoje važnija pitanja za jednu zemlju, jer kada niste samostalni i nemate slobodu u odlučivanju, kada nemate slobodu, džaba sve drugo’’, rekao je Vučić i dodao da se ponekad nasmeje kada vidi kako u okolnim državama ‘’druga ili treća sekretarica’’ upravlja političkim procesima.

‘’Sećam se kako je bilo u našoj zemlji 2008.godine kada su vladu formirali jedan tajkun i dvojica ambasadora. Zamislite da se to danas događa? Vi morate da donosite odluke, odnosno građani i narod moraju da imaju konačni suverenitet i da donose odluke preko izabranih predstavnika’’, naglasio je Vučicć.

Dodao je da je to politika koju nije lako braniti u savremenom svetu i da se zato svaki dan čuju pitanja da li će Srbija izdržati ‘’na dve stolice’’.

‘’Nikako da im objasnite da mi nemamo dve, tri stolice, nego jednu jedinu, imamo našu stolicu, a ne onu koju nam određuju Amerikanci, Rusi, Englezi, Nemci… Moramo da imamo svoju politiku koja je usmerena ka budućnosti, koja analizira prošlost, sagledava sadašnjost, ali da pre svega donosi rezultate u budućnosti’’, rekao je Vučić.

Poručio je nagrađenim studentima da im znanje bude vodilja i da se bore ,jer je , kako je istakao,to sustina zivota i da tada rezultat dolazi na videlo.

‘’Najlakše je skloniti se po strani i čekati da se nešto desi, ništa se ne dešaava samo od sebe, borba je najvažnija'' poručio je Vučić.

Direktorka Fondacije Bojana Radaković rekla je da je fondacija nastala kao rezultat vizije predsednika Aleksandra Vučića i da su negovanje tradicije i srpskog kulturnog nasleđa, naučnoistraživačke i izdavačke delatnosti, saradnja sa srodnim organizacijama u svetu i edukacija mladih zadaci koje je lider SNS stavio pred tu organizaciju.

Radaković je navela da u sklopu izdavačkog delovanja fondacija tromesečno objavljuje naučno teorijski časopis ''Napredak'', čiji je prvi broj izdat na Vidovdan prošle godine, kao i da je do sada izdato 17 brošura na različite teme kao što su ''Ekonomska stabilizacija Republike Srbije'' (Siniša Mali), ''Ustavno uređenje'' (prof.dr Darko Golić), ''Položaj Srba na Kosovu i Metohiji'' (prif.dr Uroš Šuvaković)...

''Kroz brojne programe edukacije koje smo do sada proveli, prošlo je i mnogo polaznika Akademije mladih lidera, a cilj nam je da politički edukujemo mlade, pomognemo im da steknu nova znanja i veštine iz raznih oblasti'', rekla je Radaković.

Prva nagrada na konkursu pripala je studentkinji Pravnog fakulteta u Novom Sadu Sari Vučurević, poreklom iz Republike Srpske, za rad iz oblasti ''Evrointegracije –Mini šengen i regionalna saradnja'' i studentkinji Fakulteta međunarodnih odnosa i svetske politike i Nižnjem Novgorodu Mileni Našpalić, koja je poreklom iz Prizrena.

Drugu nagradu osvojili su studenti Pravnog fakulteta u Beogradu Miroslav Golubović i Predrag Pijevčević, a treća nagrada pripala je studentu Pravnog fakulteta Pale (Istočno sarajevo) Simeonu Petkoviću.

O nagradama je odlučivao ziri koji su činili prof.dr Žika Bujuklić, Ivan Mrkić, prof.dr Milica Vesković Anđelković, prof dr. Branko Rakić i nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

U ime nagrađenih studenata obratila se studentkinja Sara Vučurević i zahvalila na prilici da kroz učešće na konkursu za godišnju studentsku nagradu mladi iznesu svoje mišljenje o temama značajnim za naše društvo i narod, kao i da to mišljenje bude vrednovano.

''Zahvalna sam na prilici da kroz istraživački rad iznesemo svoj sud o važnim temama na možda nepotpun, ali iskren i nekontaminiran način'', rekla je Sara.

Vojska za par meseci dvostruko snažija nego danas

U spomen parku "Šumarice" u Kragujevcu organizovan je predstavljanje sredstava naoružanja i vojne opreme iz domaće odbrambene industrije, koji je obišao predsednik Aleksandar Vučić i najavio da će Srbija početkom iduće godine dobiti još oruđa, kojim će dalje snažiti vojsku.

"Mnogo toga dobijamo iduće godine, čime će Vojska Srbije biti dvostruko snažnija nego danas", naglasio je on.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Vučić se zahvalio Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za organizovanje prikaza, rekavši da sve što se vidi, pripada našem narodu.

"Nasjrećniji sam kada vidim da ljudi mogu da uđu u naše helikoptere. Njih oni ne treba da se plaše, već drugi", rekao je on.

Istakao je da se ovako nešto treba češće organizovati i zahvalio namenskoj industriji na proizvodnji dobrog oružja za srpsku armiju.

Na, do sada najvećem taktičko-tehničkom zboru, pod nazivom "Otvoreni dan", prikazano je više od 40 sistema naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja kao što su modernizovani tenk M - 84AS2, samohodni artiljerijski sistemi "nora", "tamnava" i "šumadija", robotizovane zemaljske platforme i bespilotne letilice, nova terenska i borbena vozila, modernizovani PVO sistemi, kao i veliki broj sredstava i komponenata koje proizvodi odbrambena industrija Srbije.

Prateći program obprikaz naoruzanja:uhvata izložbu naoružanja i uniformi iz Prvog svetskog rata, praktične prikaze borilačkih veština kao i dresure službenih pasa.

Najmlađim posetiocima je omogućnost da se fotografišu sa pilotima i pripadnicima specijalnih jedinica, maskiraju kamuflažnim bojama..., jer je prikazano ono što vojsku u Srbiji čini onakvom kakva jeste, a to su njeni ljudi - sportisti, piloti, artiljerci, pešadinci, momci i devojke koji će prikazati borilačke veštine i svoja znanja i umeća.

Predsedniku su predstavljeni oružje i oruđe, kao i uniforme srpske armije, a on se interesovao za cenu proizvodnje uniformi i izgledima za njihovu prodaju.

U razgovoru sa građanima koji su ga dočekali, Vučić ih je pozvao da obiđu celu manifestaciju.

"Prođite da vidite sve, vidite, zbog vas smo napravili ovaj prikaz. Ajde da vidite pancir, ovo je vaše", pozivao je Vučić prisutne građane.

On je u razgovoru građanima najavio i nove investicije. Poručio je da će se najskuplja kanalizacija napraviti upravo u Kragujevcu, da će se Toplana iseliti iz centra grada, i da će Kragujevac biti povezans a autoputem.

Vučić je šetao u masi okuljenih građana, a svi su želeli da se fotografišu i rukuju sa njim.

Prolazeći pored šatora u kojima je izloženo oružje okupljeni su ga pozdravili aplauzom.

Inače, Vojska Srbije će za okupljene građane na manifestaciji "Otvoreni dan" pripremiti i čuveni vojnički pasulj.

Sa predsednikom su prikaz obišli i ministar odbrane Nebojša Stefanović, vladika šumadijski Jovan, kao i predstavnici Vojske Srbije.

Broj komentara: 2

Ana   28. 06. 2021. | 10:47
Svake godine proslavljamo Vidovdan, koji je jedan od najvećih srpskih praznika. Čuvaćemo našu istoriju i prenosićemo je na naredna pokoljenja.
Desa  28. 06. 2021. | 18:20
Vidovdan, veliki dan.