Kalanović: Vlada odgovorila na krizu, ali mogla i više

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2011, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalanović: Vlada odgovorila na krizu, ali mogla i više

BEOGRAD -

Potpredsednik Vlade Srbije Verica Kalanović ocenila je da je vlada pre rekonstrukcije radila u teškom vremenu i na glavni izazov, tešku ekonomsku krizu, uspela da odgovori, ali i dodala da su oba kabineta mogla i morala više.

Kalanovićeva je u intervjuu "Večernjim novostima" konstatovala da je veliki uspeh rekonstruisane vlade što je u "postkriznom" periodu, zaustavljen rast nezaposlenosti.

Konstatujući da su "obe vlade, neke stvari rešavale brzo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i efikasno, a neke nedopustivo sporo", ona je zaključila da je "vlada Srbije propustila da izvrši značajne reforme u mnogim oblastima".

"Oba kabineta, i pre i posle rekonstrukcije, mogla su i morala da urade mnogo više. Reforme u javnom sektoru gotovo su stale, a nedopustivo su bili spori pomaci u radu javnih preduzeća", rekla je potpredsednica vlade.

Na pitanje šta bi vlada trebalo da uradi do kraja mandata, kako bi i politički profitirala pre izbora, Kalanovićeva je sa žaljenjem konstatovala da je kasno za velike poduhvate i reforme.

"Do kraja mandata možemo da se okrenemo običnim ljudima. Da uradimo sve da im podignemo standard i da obezbedimo više radnih mesta. Treba da obezbedimo socijalnu zaštitu najugroženijim i da ne dopustimo da bilo koja društvena grupa bude ozbiljno pogođena. Privredi treba da olakšamo da prebrodi postkrizni period", smatra Kalanović.

Govoreći o depolitizaciji javnih preduzeća, potpredsednica vlade je rekla da je to važno pitanje koje ne bi vezivala za predizbornu kampanju.

"Javna preduzeća ne smeju da budu deo političkog, već privrednog sistema, zbog toga je profesionalizacija javnih preduzeća neophodna. Vlada može samo da vrši nadzor, a direktori da budu menadžeri izabrani na objektivnim konkursima", smatra ona.

Kalanović je procenila da do kraja mandata ove vlade ne može da se uradi mnogo. "Samo konkursi traju nekoliko meseci i teško je za kratko vreme obezbediti regularan izbor direktora i angažovati nezavisne agencije za sprovođenje konkursa", objasnila je ona.

Na pitanje da li partnere posle izbora vidi isključivo među strankama koje su sada na vlasti, Kalanović je rekla da buduća vladajuća koalicija mora da bude programska.

"Pri sklapanju saveza, sprovođenje politike decentralizacije biće naš osnovni zahtev", rekla je ona.

Kalanović je dodala i da bi je radovao predizborni savez Ujedinjenih regiona Srbije i Socijaldemokratske partije Srbije, čiji je lider Rasim Ljajić.

Rekla je da je Ljajić istaknuti političar sa kojim URS istinski deli ciljeve i principe i da bi bio "prirodan politički partner", ali i napomenula da zvaničnih razgovora još nije bilo.

Kalanović je ukazala i na stav URS da republički, lokalni i pokrajinski izbori treba da se održe u jednom danu.

"Besmislene su ocene da bi se odvajanjem lokalnih izbora dao veći značaj lokalu. Veći značaj bi se dao promenom izbornog sistema tako da građani direktno biraju gradonačelnike, a ne da o tome odlučuju partijske centrale. Odvojeni izbori značili bi samo duge kampanje sa katastrofalnim učinkom po privredu i građane", ocenila je Kalanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.