Kako su prijatelji Hita Ledžera spasili njegovu poslednju ulogu

Izvor: Blic, 09.Okt.2009, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su prijatelji Hita Ledžera spasili njegovu poslednju ulogu

Kada je australijski glumac Hit Ledžer umro od slučajnog predoziranja lekovima u januaru 2008. godine, iza sebe je ostavio ožalošćenu i šokiranu porodicu, ali i nezavršen film. Njegova osamnaestomesečna ćerka Matilda je posle smrti oca nastavila da postavlja pitanje: "Gde je moj tata" svojoj majci, bivšoj Hitovoj devojci Mišel Vilijams, koja se borila da pronađe pravi odgovor, prenosi Dejli Mejl.



U međuvremenu, čuveni reditelj "Monti Pajtona" Teri Gilijam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokušavao je da odluči da li da "baci u đubre" čitav film "The Imaginarium of Doctor Parnassus" ili da pronađe nekoga da zameni Ledžera i počne sve ispočetka. Međutim, Gilijam je film već pravio sa skromnim budžetom i bio je pod pritiskom sponzora i osiguravajućih kuća. Stalno je smanjivao troškove snimanja i u studio se radije vozio autobusom nego da šofer dolazi po njega.

Teri Gilijam

Reditelj je odlučio da nastavi snimanje i unajmio je ne jednog već trojicu da preuzmu Ledžerovu ulogu i to: Džonija Depa, Kolina Farela i Džada Loa.

"Niko od njih nije pitao koliko će biti plaćen, ni da li je uloga prava za njih. Oni su svi bili Hitovi prijatelji i želeli su da budu sigurni da se film završi u sećanje na njihovog prijatelja", rekao je Gilijam. Još nekoliko holivudskih superzvezda se dobrovoljno javilo da se priključi projektu, uključujući i Toma Kruza, ali je Gilijam odbio njihove ponude jer nisu dobro poznavali Ledžera.

"Džoni, Kolin i Džad su radili za nominalnu dnevnu sumu i donirali su ostatak plate, koju je Hit trebalo da prima po ugovoru, njegovoj ćerki Matildi. To je bio gest izvanredne velikodušnosti koji je pokazao da će se svi o njoj dobro starati, ali u isto vreme nisam znao da li će zamenjivanje Hita sa ostalom trojicom zaista i upaliti".

Film govori o magičnoj predstavi koja putuje modernim svetom na konju i kolicima. Ledžer je bio u fazi kada je završio većinu lokacija oko Londona, a ostatak filma je trebalo da bude snimljen na kompjuterski napravljenim lokacijama - vrhovima planina, pustinjama i u operi...i to je Gilijamu predstavljalo veliki problem. Dr Parnassus koga glumi Kristofer Plamer, koji vodi šou, ima magično ogledalo i svako ko prođe kroz njega ne ulazi samo u fantastičan drugi svet nego, kako je Gilijam odlučio posle Ledžerove smrti, može postati potpuno različita osoba.

"To je značilo da je Hitov lik Toni mogao da promeni izgled samo jednim prolaskom kroz ogledalo, i publika će prihvatiti činjenicu da samo vide drukčije aspekte Hita Ledžera.

"Seo sam sa našom trojicom heroja i posle dve tri flaše crnog vina, pronašli smo plan kako da spasimo film. Složili smo se da je najbolje da ulogu urade na svoj način, nego da kopiraju Hita. Džoni je trebalo da donese šarmatnu stranu njegove prirode, Kolin je trebalo da razvije tamnu stranu, a Džad je imao zadatak da "upadne" negde između".

"Farel je na neki način bio jeziv, priseća se Pol Dočerti koji je bio zadužen za specijalne efekte.

"Hit je imao pokrete tela koji su bili ekspresivni. Kada smo gledali Kolina od prvog dana snimanja, on je u pokretima toliko podsećao na njega da niste mogli da primetite razliku. Kosa nam se digla na glavi".

Gilijam se priseća dana Ledžer umro:

"Pripremali smo se da snimamo u Vankuveru i Hit je trebalo da doputuje. Neko me je pozvao da pogledam nešto na kompjuteru, gde sam video vest Hit Ledžer je mrtav. Moja prvobitna misao je bila da je to trik koji je izveo studio Vorner Braders kako bi ga promovisali kao Džokera u najnovijem Betmenu. Ali, čak i kad se ispostavilo da je vest tačna, ja sam imao problema da je prihvatim".

Prema nekim nagađanjima, Ledžer je navodno bio u depresiji zbog raskida sa Mišel i nagađalo se da je možda izvršio samoubistvo, ali je Gilijam to opovrgnuo.

"On je bio jako uznemiren zbog događaja u privatnom životu. Želeo je da uradi pravu stvar sa Mišel i bio je opsednut ljubavlju prema ćerki Matildi i preplašen da bi mogao da izgubi pristup njoj. Jedog dana je došao na snimanje obliven znojem, jako je kašljao i bio je veoma bolestan. Pozvali smo doktora koji mu je rekao ima upalu pluća i da mora da ode kući i pije antibiotike. Hit je odbio da uradi to i rekao da nema šansi da ode kući jer ne može da spava jer će samo razmišljati o svemu što mu se događa i da bi radije ostao da radi".

Gillijam je rekao da je Hit uzimao tablete koje su mu pomagale kod nesanice i da veruje da se on slučajno predozirao.

"Imao je problema sa alkoholom i drogom, ali je bio čist kada sam ga ja upoznao. Hit je bio neustrašiv. Snimili bismo još milion filmova zajedno, on je bio spreman na sve i ništa ne bi moglo da ga zaustavi. Osim smrti", rekao je Gilijam.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.