Izvor: RTS, 22.Maj.2022, 20:09

Kako se majmunske boginje prenose i može li vakcina protiv variole vere zaštiti

Broj potvrđenih slučajeva majmunskih boginja povećan je na 92, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Belgija je prva uvela obavezni 21-dnevni karantin za zaražene, a lekari upozoravaju na znatan porast broja slučajeva u Velikoj Britaniji. Epidemiolozi u Srbiji poručuju da razloga za paniku nema, ali pozivaju na oprez one koji u Srbiju dolaze iz Centralne i Zapadne Afrike.
Spisak zemalja koje su registrovale majmunske boginje proširen je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na 14. Među poslednjima, zarazu beleže Izrael i Švajcarska. Austrija i Grčka prijavljuju po jedan potencijalni slučaj – u Beču je tokom noći tridesetpetogodišnji muškarac sa blago povišenom temperaturom i plikovima po licu doveden u bolnicu, dok engleski turista na Kefaloniji sa osipom na koži čeka laboratorijske analize.

"Ovde se postavlja pitanje da razjasnimo zašto vidimo toliko slučajeva koji dolaze u Evropu bez istorije putovanja, sa učestalijim prenošenjem sa čoveka na čoveka. Ali važno je reći i da ovo nije kovid 19, ovo nisu male boginje, nije teška bolest", ističe doktor Hans Kluge, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu.
Retka virusna infekcija može se preneti veoma bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, životinjom ili materijalom kontaminiranim virusom. Prema dostupnim informacijama, svi zaraženi su muškarci, između 20 i 40 godina, a inficirali su se seksualnim odnosom sa drugim muškarcem.
"Mislim da nema aspolutno razloga za paniku, da ima razloga za oprez svakako. I moramo se navići da posle onoga što smo doživeli sa kovidom da pratimo ceo svet. Ali ovde ne, ne može se ovo uporediti iz više razloga. Prvo nije situacija kao kod kovida da nam se ljudi mogu imati majmunske boginje mogu šetati sa asimptomskom slikom, mogu sejati", objašnjava prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.
Oboljenje prati temperatura, glavobolja, bol u leđima i mišićima, opšta malaksalost, povećanje limfnih žlezdi, a posle nekoliko dana javlja se i osip. Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje, pa se pretpostavlja da vakcina koja je bila efiksna protiv njih i sada deluje.
"U ovom trenutku se zna da vakcina protiv variole vere, pošto je to ista grupa virusa, ona može delovati, procenjuje se negde 85 odsto. Ali ne zaboravimo ceo svet je prestao da vakciniše negde 1976. do 1979. godine, poslednji slučaj koji je bio zabeležen u Sudanu je bio 1979. godine. Mi smo prestali 1980. I sad je veliko pitanje od tada koliko je generacija nevakcinisano", dodaje Tiodorović.
Bolest je potekla iz Afrike i prvi put je identifikovana kod majmuna u zatočeništvu. Od 1970. epidemije su prijavljene u 10 afričkih zemalja. Izvan tog kontinenta, majmunske boginje 2003. zabeležene su u SAD, a u Evropu su stigle 15 godina kasnije. Tada je utvrđeno da su svi oboleli ili doputovali iz Afrike ili su imali kontakt sa životinjama uvezenim odatle.
Pogledaj vesti o: Variola Vera,   Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EVROPA POKLEKLA PRED NOVIM VIRUSOM? Majmunske boginje se šire munjevitom brzinom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2022, 10:38

Majmunske boginje su retka virusna infekcija, koja se na početku vezivala za oblasti zapadne i centralne Afrike, ali su već neko vreme prisutne širom sveta...Majmunske boginje izaziva virus majmunskih boginja, pripadnik iste porodice virusa kao i velike boginje, mada su one mnogo manje ozbiljne...Virus...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.