Kad sa vojskom Stipe pođe!

Izvor: RTS, 19.Jan.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad sa vojskom Stipe pođe!

Odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić poručio da bi vojskom intervenisao u slučaju da Republika Srpska raspiše referendum o otcepljenju od BiH. Kako će se ponašati Ivo Josipović, to ćemo videti, rekao je Mesić. Uznemirujuće pretnje čoveka koji je karijeru počeo ratom, trdi Dodik.

U slučaju da Republika Srpska raspiše referendum o otcepljenju od BiH, odmah bih vojskom prekinuo koridor u bosanskoj Posavini, rekao je odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik smatra da su najnovije izjave odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića uznemirujuće pretnje čoveka koji je političku karijeru počeo ratom i sada bi ratom da je i završi.

"Ove radikalno-ekstremne izjave, za koje smo mislili da se nikada više neće čuti u našem regionu, predstavljaju klasični ratnohuškački zov i dramatične su, jer je Mesić još aktuelni predsednik i vrhovni komandant vojske Hrvatske koja je članica NATO-a", naveo je Dodik u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Premijer RS je naveo da očekuje od svih političara u regionu, predstavnika međunarodne zajednice, čelnika NATO-a i svih miroljubivih ljudi u Hrvatskoj i šire, da osude ratne pretnje lažnog mirotvorca Mesića, upućene srpskom narodu i RS.

"Opšte je poznato da je Mesić ovakvim rečnikom mržnje i pretnji pravio atmosferu za masovne zločine nad Srbima i njihovo proterivanje iz Hrvatske u poslednjem ratu, oko čega se nikada javno nije odredio", podsetio je Dodik.

On je istakao da takve izjave koje Mesić ponovo oživljava i šalje sa Pantovčaka ne doprinose dobrosusedskim odnosima i stabilizaciji u regionu, za šta se RS odavno zalaže, "ali očigledno ne i Mesić".

"Hrvatska je garant Dejtonskog sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o otcepljenju srušio taj Sporazum, Republika Srpska bi odmah morala da nestane, i zato bih vojno prekinuo koridor", rekao je u neformalnom razgovoru sa grupom novinara na Pantovčaku Mesić.

Tako je na odlasku sa funkcije predsednika Hrvatske Mesić zaoštrio najdramatičnije do sada svoju kritiku politike premijera RS Milorada Dodika, ali posredno i predsednika Srbije Borisa Tadića, piše riječki "Novi list", a prenose hrvatski elektronski mediji.

"Neverovatno je koliko Dodik vara međunarodnu zajednicu. On igra na kartu zamora, misli da će se svet umoriti od BiH, a on će tada raspisati referendum o otcepljenju, neko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i velika Srbija biće ostvarena", rekao je Mesić.

"I zato bih, kao predsednik države u slučaju referenduma o otcepljenju RS od BiH, bio spreman da sa Hrvatskom vojskom intervenišem kod Brčkog, kako bi RS onesposobio za postojanje", dodao je odlazeći presednik Hrvatske.

"Kako će se ponašati Ivo Josipović, to ćemo videti", naglasio je Mesić. Upitan da li je to svoje mišljenje izneo predstavnicima međunarodne zajednice, predsednik "na zalasku" je odgovorio da jeste, ali nešto blažim rečima.

Koridor o kojem Mesić govori je petnaestak kilometara širok teritorijalni pojas sever-jug, koji kod Brčkog povezuje istočni i zapadni deo Republike Srpske. Od hrvatske granice kod Županje udaljen je tridesetak kilometara.

U toku ratnih operacija, oko opstanka ili nestanka tog koridora vodile su se žestoke borbe, jer o tom malom delu teritorije zavisi logistički i svaki drugi opstanak Banjaluke, a onda i RS.

Mesićeva izjava o vojnom napadu na koridor svakako je obnova ratnoga rečnika kakav se u regionu nije čuo već petnaest godina, zaključuje "Novi list".

Tadić: Srbija neće podržati referendum

U nedelju je predsednik Boris Tadić, u intervjuu sarajevskoj televiziji OBN, jasno odredio stav Republike Srbije povodom pitanja referenduma o samostalnosti RS.

"Srbija neće podržati bilo kakav akt ili referendum koji bi vodio ka cepanju BiH jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma", poručio je Tadić i ocenio da bi Srbija u suprotnom izgubila međunarodni kredibilitet.

Tadić je naglasio i da nikada ne bi doneo ni odluku koja bi dovela u pitanje položaj Republike Srpske, kao entiteta u okviru BiH, kao i da će Srbija poštovati Dejtonski sporazum.

I premijer RS Milorad Dodik izjavio je da nema ništa protiv stava predsednika Borisa Tadića da Srbija neće podržati referendum koji bi vodio cepanju Bosne i Hercegovine.

"To je očekivana i relevantna izjava čoveka koji je na čelu države, garanta "Dejtona". Kao što mi iz RS činimo sve da BiH ne prizna Kosovo i na taj način podržavamo teritorijalni

integritet Srbije, sasvim je normalno da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH", rekao je Dodik za "Večernje novosti".

Dodik je naveo da je priča o referendumu o nezavisnosti RS potpuno izvučena iz konteksta i da RS želi referendum o poštovanju Dejtonskog sporazuma, zbog toga što se ne slaže

sa nametnutim odlukama visokog predstavnika.

"Kada se prenosi Tadićeva izjava o teritorijalnom integritetu, treba naglasiti i da je on u isto vreme poručio da Srbija nikada neće doneti odluku koja bi dovela u pitanje položaj RS, tako da je stav očekivan i korektan", ocenio je Dodik.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mesić preti ratom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2010

ZAGREB / BANJALUKA - Odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da bi on, kada bi premijer Republike Srpske Milorad Dodik referendumom o otcepljenju srušio Dejtonski sporazum, odmah poslao hrvatsku vojsku, koja bi kod Brčkog prekidanjem koridora onesposobila RS, koja bi "odmah bi morala...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mesić bi poslao vojsku

Izvor: S media, 19.Jan.2010

Odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da bi on, kada bi premijer Republike Srpske Milorad Dodik referendumom o otcepljenju srušio Dejtonski sporazum, odmah poslao hrvatsku vojsku, koja bi kod Brčkog prekidanjem koridora onesposobila RS, koja bi "odmah bi morala da nestane", preneo...

Nastavak na S media...

Mesić ratom zapretio Dodiku!

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2010

Odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da bi on, kada bi premijer Republike Srpske Milorad Dodik referendumom o otcepljenju srušio Dejtonski sporazum, odmah poslao hrvatsku vojsku da kod Brčkog prekidanjem koridora onesposobi RS, koja bi "odmah bi morala da nestane", preneo je "Novi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Mesić: U slučaju referenduma u RS poslao bih vojsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2010

ZAGREB / BANJALUKA - Odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da bi on, kada bi premijer Republike Srpske Milorad Dodik referendumom o otcepljenju srušio Dejtonski sporazum, odmah poslao hrvatsku vojsku, koja bi kod Brčkog prekidanjem koridora onesposobila RS, koja bi "odmah bi morala...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Stjepan Mesić bi vojskom da reši probleme u BiH

Izvor: Danas, 19.Jan.2010

Odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da bi on, kada bi premijer Republike Srpske Milorad Dodik referendumom o otcepljenju „srušio Dejtonski sporazum“, odmah poslao Hrvatsku vojsku, koja bi kod Brčkog prekidanjem koridora onesposobila Republiku Srpsku, koja bi „odmah morala...

Nastavak na Danas...

Dodik: Mesić je militantan čovek

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2010, 00:55

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavo je danas da je odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić "militantan tip čoveka" i da je njegova najnovija izjava prva pretnja nasiljem od Dejtonskog sporazuma, koja je time ozbiljnija kada se zna da je Hrvatska članica NATO-a...Reagujući na izjavu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.