Mesić: Da Dodik raspiše referendum, poslao bih vojsku

Izvor: Blic, 19.Jan.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Da Dodik raspiše referendum, poslao bih vojsku

Odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da bi on, kada bi premijer Republike Srpske Milorad Dodik referendumom o otcepljenju srušio Dejtonski sporazum, odmah poslao hrvatsku vojsku, koja bi kod Brčkog prekidanjem koridora onesposobila RS, koja bi "odmah bi morala da nestane", preneo je danas "Novi list".

Mesić je, u jučeranjem neformalnom razgovoru s novinarima, rekao da je Hrvatska garant Dejtonskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazuma i da bi, kada bi, u momentu eventualnog raspisivanja referenduma u RS, bio na mestu hrvatskog predsednika vojno prekinuo koridor u Bosanskoj posavini.

"Neverovatno je koliko Dodik vara međunarodnu zajednicu", rekao je Mesić i dodao premijer RS igra na kartu zamora jer misli da će se svet umoriti od Bosne i Hercegovine, a da će on tada raspisati referendum o otcepljenju.

"Neko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i Velika Srbija biće ostvarena", izjavio je Mesić, dodavši da će se videti kako će se ponašati novi predsednik Ivo Josipović.

Mesić je svoje mišljenje izneo i predstavnicima međunarodne zajednice, ali nešto blažim rečima, piše list.

Koridor koji je pomenuo Mesić je petnaestak kilometara širok teritorijalni pojas sever-jug, koji kod Brčkog povezuje istočni i zapadni deo RS i koji je od hrvatske granice kod Županje udaljen oko 30 kilometara.

Tokom rata oko koridora su se vodile žestoke vojne, ali i političke bitke jer od njega zavisi opstanak Banjaluke i RS.

Radmanović: Mesićeva izjava ratnohuškačka

Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović ocenio je da je najnovija izjava odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića "ratnohuškačka i da nimalo ne iznenađuje, jer su nam ovakvi njegovi istupi poznati od ranije".

"U deset godina svog predsedničkog mandata Mesić je dao nebrojeno provokativnih izjava kojima se direktno mešao u unutrašnje odnose BiH, uglavnom na račun RS, zbog čega su mu aplaudirali u drugom entitetu BiH", navodi se u Radmanovićevoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Radmanović je ukazao da Mesićeva izjava, data na kraju mandata, tek otkriva pravog Mesića kao političara i državnika.

"Mesić se svojevremeno javno hvalio da je razbio Jugoslaviju, a sada bi sa vojskom i ratovao u BiH. Malo mu je što je regularna hrvatska vojska u proteklom ratu okupirala deo BiH, ubijajući Srbe u Mrkonjić Gradu i drugim mestima RS, uništila njihovu imovinu, već sada fantazira o navodnim otcepljenjima i novim ratnim sukobima", naveo je Radmanović i dodao da je Mesić "spreman i NATO uvući u rat u BiH, samo da bi izlečio svoje političke frustracije".

"Međutim, Mesić će u budućnosti biti samo politički penzioner, pa se ništa neće pitati u Hrvatskoj, a još manje u BiH, gde su Hrvati, birači, pokazali šta misle o njemu i njegovom predsednikovanju", rekao je Radmanović i istakao da "ako ima išta dobro u tome što Mesić govori, to je da nam je na kraju mandata iskreno priznao šta misli o RS i BiH, iako smo to znali i ranije".

SDS:Hrvatska nije odustala od ratnih ciljeva

Srpska demokratska stranka (SDS) saopštila je danas da su pretnjama Stjepana Mesića o oružanoj agresiji na Republiku Srpsku definitivno pale maske i potvrđeno je da Hrvatska nije odustala od svojih ratnih ciljeva, stvaranja velike Hrvatske, nego je samo promenjena taktika.

"Iz Mesićevih pretnji o vojnom uništenju Republike Srpske, tek sada je sasvim jasno zašto je strateški cilj postalo uvlačenje BiH u NATO. Jer, Mesić je svestan da bi Srbija i Rusija bile sprečene da reaguju ukoliko bi Hrvatska vojno napala članicu NATO saveza", kaže se u saopštenju opozicionog SDS.

Ova stranka navodi da bi ulaskom Republike Srpske i BiH u NATO, u kojem nije Srbija, bila narušena politička i strateška ravnoteža, koja bi mogla dovesti do nestanka srpskog naroda s leve strane Drine.

"Odlazeći hrvatski predsednik, takođe je definitivno razotkrio licemerstvo Hrvatske koja je referendumom došla do nezavisnosti, Srbiju i JNA proglasila agresorima, a sada otvoreno priznaje da i dalje ne odustaje od projekta velike Hrvatske i da sanja o izlasku na Drinu i novim grobnicama srpskog naroda", upozoravaju iz SDS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.