KRAJNJE RIZIČAN KORAK RUSIJA: Raspoređivanje američkih raketa po svetu je pokušaj DESTABILIZACIJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Avg.2020, 18:13

"KRAJNJE RIZIČAN KORAK" RUSIJA: Raspoređivanje američkih raketa po svetu je pokušaj DESTABILIZACIJE

Sjedinjene Američke Države povukle su se 2019. godine iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optužujući Rusiju da ga krši

Razmeštanje američkih kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u raznim regionima sveta biće krajnje rizičan korak i izazvaće novi krug trke u naoružanju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Raspoređivanje američkih raketa srednjeg i kratkog dometa u različitim delovima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sveta biće krajnje rizičan i destabilizirajući korak sa stanovišta međunarodne i regionalne bezbednosti. Po našem mišljenju, to će takođe izazvati novi krug trke u naoružanju sa apsolutno nepredvidivim posledicama. Nesumnjivo, pojava novih pretnji za Rusiju od raspoređivanja dodatnih raketa podrazumevaće momentalnu reakciju sa naše strane - upozorila je ruska diplomata.

Ona je dodala da je ruska strana ubeđena da bi u tom kontekstu jedina razumna i opravdana mera bila zajednički pronalazak obostrano prihvatljivog rešenja te situacije političkim i diplomatskim metodama. Ranije je specijalni izaslanik SAD za kontrolu oružja Maršal Bilingsli izjavio da Sjedinjene Američke Države planiraju da razgovaraju sa brojnim azijskim zemljama o načinima povećanja mera zaštite saveznika usled rastućih pretnji iz Kine, uključujući mogućnost razmeštanja raketa srednjeg i kratkog dometa na kopnu.

. Moskva je demantovala takve optužbe i bila spremna da demonstrira raketu koja je izazvala pitanja i razgovarati o toj temi, ali Sjedinjene Američke Države nisu pošle u susret i povukle se iz sporazuma jednostrano. Ministarstvo spoljnih poslova Rsije izjavilo je da Moskva nije protiv uključivanja drugih zemalja u raspravu sa Sjedinjenim Američkim Državama o pitanjima strateške stabilnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Zaharova: Raspoređivanje američkih raketa izazvaće novi krug trke u naoružanju sa apsolutno nepredvidljivim posledicama

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2020, 09:02

Razmeštanje američkih kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u raznim regionima sveta biće krajnje rizičan korak i izazvaće novi krug trke u naoružanju, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.. „Raspoređivanje američkih raketa srednjeg i kratkog dometa u...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.