KRAJ LAŽNE DRŽAVE! PET ZEMALJA POVLAČI PRIZNANJE TZV. KOSOVA, a uz to stiže i SRPSKA POBEDA VEKA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2019, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRAJ LAŽNE DRŽAVE! PET ZEMALJA POVLAČI PRIZNANJE TZV. KOSOVA, a uz to stiže i SRPSKA POBEDA VEKA!

Pet zemalja će do kraja godine povući ili suspendovati priznanje takozvane države Kosovo, izjavio je danas u Njujorku šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je bio član srpske delegacije na 74. zasedanju Generalne skupštine UN.

- Jedan od naših ciljeva u UN-u je bio da razgovaramo sa zemljama koje su nekada priznale tzv. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << href="https://www.vesti.rs/Kosovo/" class="contenturl">Kosovo da preispitaju svoje odluke. U tom smislu smo imali veliki broj sastanaka i razgovarali sa predstavnicima tih zemlja. Ono što je sigurno je da će veoma brzo broj zemalja koje su priznale tzv. Kosovo pasti ispod polovine ukupnog broja zemalja članica UN - rekao je Dačić.

Još jedan od ciljeva srpske delegacije u UN-u, navodi Dačić, bio je i da zemlje koje nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova ostanu pri tom stavu i nastave da poštuju teritorijali integritet Srbije.

- I sa te strane smo dobili uverenje da nikakvih promena tog stava neće biti. Svaki naš razgovor bio je vezan i za Interpol i sigurni smo da (tzv.) Kosovo nema šanse da postane član Interpola ni na ovom zasedanju u Čileu u oktobru - podvukao je Dačić.

- Efekat našeg boravka ovde je veliki. Svima je postalo jasno da je Srbija ojačala svoj ugled i međunarodnu poziciju. I sam govor predsednika Vučića bio je izuzetno dobro propraćen i primljen. Ostvaren je niz sastanaka sa najvažnijim zemljama sveta i to je od velikog značaja za ojačanje našeg međunarodnog položaja - naveo je Dačić.

Podsetio je da je Vučić imao sastanke sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, nemačkom kancelarkom, ruskim ministrom Lavrovim.

- Ovo govorim jer želimo da definišemo krug najvažnijih zemalja koje mogu da imaju veliku ulogu u daljem razvoju političke situacije u našem regionu, pre svega kada je reč u odnosima s Prištinom - tvrdi Dačić.

- Dakle, ostvareni su veoma važni sastanci za zemljama koje su vodeće u međunarodnoj zajednici gde se videlo da postoji izuzetno razumevanje. To se videlo i na sastancima sa predstavnicima američke administracije, ne samo sa predsednikom Trampom, već i na sastancima sa Rikerom i Palmerom - rekao je Dačić.

Ukazao je da je on imao priliku da sretne predsednika Francuske Emanuela Makrona koji je sam rekao da čeka izbore na tzv. Kosovu i da će se onda aktivnije uključiti u rešavanje problema u odnosima sa Prištinom tj. u nastavak dijaloga.

- Makron mi je preneo da je izuzetno zadovoljan prijemom u Beogradu, izrazio sam mišljenje koje delimo predsednik i ja, da je poseta Makrona bila jedna od najboljih poseta u poslednjih dvadesetak godina - rekao je šef srpske diplomatije.

Naglasio je da je na sastanku sa Rusima sa njihove strane jasno iskazana podrška.

- Ja sam se sreo sa ministrom inostranih poslova Nemačke, Kine, Francuske. Dakle sa najvažnijim zemljama koje su bitne za tokove svetske politike imali smo izvanredne sastanke s njima - dodao je Dačić.

Kada je reč o regionalnim pitanjima, kako kaže Dačić, jedan od ciljeva je bio da se Srbija nametne sa svojim inicijativama kao regionalni faktor stabilnosti, pomirenja, kao lider u regionu.

- Mislim da je ideja koju je predsednik Vučić lansirao u razgovorima sa Ramom i Zaevim o zajedničkom tržištu, ekonomiji, putovanjima bez pasoša – sve je to Srbija odavno predlagala, ali nije bilo dobrih političkih odjeka od strane nekih zemalja u regionu - naveo je ministar.

Podsetio je da je predsednik Vučić upotrebio slogan koji je bio moto svih naših političara između ostalih i kralja Aleksandar Karađorđevića – "Balkan balkanskim narodima".

- Time se želi reći da ukoliko bi balkanski narodi sami rešavali svoje probleme, bez negativnih uticaja sa strane, da bi za sve nas bilo mnogo bolje - objasnio je Dačić.

- Mogu da kažem da smo postigli izvanredan uspeh, da smo dobro funkcionisali kao tim i da ćemo nastaviti sa ovakvom zajedničkom spoljnom politikom i uspešnim predstavljanjem naše zemlje i u narednom periodu - izjavio je na kraju boravka u Njujorku šef srpske diplomatije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.