KO JOŠ BRINE O KORONA PRAVILIMA EU: Komšije zvanično odobrile primenu ruskog Sputnjika V        

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2021, 17:56

KO JOŠ BRINE O KORONA PRAVILIMA EU: Komšije zvanično odobrile primenu ruskog Sputnjika V        

Konačnu odluku o upotrebi ruske vakcine protiv kovida-19 doneo je Nacionalni centar za javno zdravlje

Nacionalni centar za javno zdravlje Mađarske odlučio je da se ruski preparat protiv novog virusa korona, vakcina Sputnjik V, može koristiti u ovoj zemlji, saopštio je mađarski ministar rada Mikloš Kasler na svom Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Nacionalni centar za javno zdravlje završio je zvanična >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ispitivanja vakcine Sputnjik V, "na osnovu kojih je donet zaključak da vakcina ispunjava karakteristike proizvođača u pogledu kvaliteta lekarskog sredstva i da se može koristiti na ljudima".

- Prema odluci nadležnog organa, posle vakcina protiv kovida kompanija Fajzer-Biontek, Moderna i Astra zeneka, u Mađarskoj je odobrena još jedna vakcina (Sputnjik V). Na taj način sada imamo četiri vakcine za borbu protiv virusa korona - napisao je ministar.

Mađarska je u novembru 2020. postala prva zemlja Evropske kojoj su isporučeni uzorci vakcine Sputnjik V za sprovođenje ispitivanja. Evropska unija je tada izrazila veliko negodovanje zbog neposlušnosti Mađarske, jer je boreći se za zdravlje sopstvenog stanovništva, počela da radi protiv ideje da je Rusija zla i da je njena vakcina loša, neproverena i da, što se moglo pročitati između redova u besmislenim izjavama lidera sa Starog kontinenta, nikako nije dobra za Evropljane...

Bilo kako bilo, u januaru 2021. godine, Mađarski nacionalni institut za farmakologiju i bezbednost hrane završio je proveru dokumentacije o vakcinama Sputnjik V i preliminarno odobrio ovaj lek. Konačnu odluku o upotrebi ruske vakcine trebalo je da donese Nacionalni centar za javno zdravlje.

Vakcina Sputnjik V koju proizvodi Naučno-istraživački institut Gamaleja u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.