KLUPKO SE ODMOTAVA: Istraga ubistva malteške novinarke otkrila trag koji vodi u CRNU GORU

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2020, 23:05

KLUPKO SE ODMOTAVA: Istraga ubistva malteške novinarke otkrila trag koji vodi u CRNU GORU

Mesecima pre njenog ubistva 2017. godine malteška novinarska Dafne Karuana Galicia bila je na tragu ofšore kompanije pod nazivom "17 Black Limited".

Nije znala ko je vlasnik kompanije registrovane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali bila je sigurna da je osnovana kako bi kanalisala korupcijske isplate čelnicima njene zemlje, napisala je u svom blogu, ne navodeći dokaze. Sada je istraga otkirla nove tragove.

Karuana Galicia ubijena je u eksploziji bombe u svom automobilu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u oktobru 2017. godine.

Prošle godine policija je optužila jednog od najbogatijih malteških preduzetnika Jorgena Feneha, za kojeg je "Rojters" već ustanovio da je vlasnik "17 Black-a", za ubistvo novinarke. On je negirao delo. Njeno je ubistvo izazvalo političku krizu na Malti koja je premijera Džozefa Muskata nagnala na odlazak s dužnosti početkom ove godine. Aktivnosti "17 Black-a" ostale su obavijene velom tajne, ali novi dokazi koje su otkrili "Rojters" i dnevne novine "Tajms of Malta" bacaju svetlo na poslovanje kompanije kroz jedan konkretni posao.

Trag novca vodi u Crnu Goru

U decembru 2015. godine "17 Black" ostvario je dotad neprijavljenu dobit od 4,6 miliona evra, kad je malteška državna energetska kompanije "Enemalta" kupila vetroelektranu u Crnoj Gori. Transakcija je usledila nakon pregovora i nekoliko putovanja u Crnu Goru tadašnjeg malteškog ministra energetike Konrada Micija.

Istog meseca knjigovođe Micija i šefa kabineta premijera Kita Šembrija napisali su u jednom mejlu da njih dvojica treba da prime uplatu od "17 Black" za usluge koje nisu specificikovane.

Mediji su prethodno izvestili o tim mejlovima koji su bili deo zahteva za otvaranjem bankovnih računa za panamsku kompaniju u vlasništvu njih dvojice.

Last year, police charged the owner of a company called 17 Black with ordering the murder of journalist Daphne Caruana Galizia. Charges he denies. Now, new evidence sheds light on the activities of this company which had remained shrouded in mystery https://t.co/FJVqR8p2cl pic.twitter.com/fVbK6S6114

— Reuters (@Reuters) June 19, 2020

Šembri je u aprilu 2018. godine potvrdio da su kompanije kojima je vlasnik izradile poslovni plan sa kompanijom "17 Black", koji nije implementiran, ali nije otkrio detalje. On je sada pod istragom zbog potencijalne umešanosti u ubistvo Karuane Galicie, objavila je policija. Šembri negira da je imao bilo kakvu ulogu u njenom ubistvu. Mici je već pre izjavio da nije učestvovao, niti je znao bilo što o uroti da se ubije novinarka

On je rekao da nije povezan sa "17 Black" i osporio je da "mejl njegovog knjigovođe navodi da bi mogao da profitira od kompanije". Na pitanje o putovanjima u Crnu Goru, Mici je rekao: "U ovom projektu učestvovao o sam kao ministar nadležan za "Enemaltu" i celokupnu energetsku politiku." Dodao je da nema veze ni s kakvom korupcijom.

Posao u Crnoj Gori

Projekt crnogorske vetroelektrane Mozura pokrenut je 2010. godine kao prvi iskorak ove balkanske zemlje u obnovljive izvore energije. Koncesiju za izgradnju i upravljanje vetroelektranom dobila je španska kompanija "Fersa Renovables", koja se u međuvremenu spojila s drugom špaskom kompanijom "Audax Renovablesom".

U novembru 2015. godine malteška vlada objavila je da će državna kompanija Enemalta kupiti taj projekt. Dokumenti koje je objavila Fersa i poslovne knjige iz Crne Gore otkrivaju, međutim, da je Fersa prodala 99 posto vlasništva u Mozuri posredniku, kompaniji sa sedištem na Sejšelima pod nazivom "Cifidex Ltd". Preostalih jedan posto deonica, koje je držala jedna lokalna crnogorska kompanija, takođe je prodano "Cifidex-u".

Prema javnim evidencijama, "Cifidex" je deonice Mozure kupio 10. decembra 2015. godine za 2,9 miliona eura. Dve nedelje kasnije "Cifidex" je deonice prodao "Enemalti". Prema poslovnim knjigama Enemalte, Cifidexu je isplaćeno 10,3 miliona evra, triput više od originalne cene.

Vlasništvo nad "Cifidex-om", kao i eventualna dobit koju je ostvario te bilo kakva dodatna naknada koju je ostvario za sklapanje ovog posla nisu navedeni u javno dostupnim dokumentima. "Rojters" nije uspeo ni da ustanovi kako je ili zašto Cifidex uključen u ovu prodaju. Nito u kompaniji nije bio dostupan za komentar.

"Audax" je odbio da otkrije bilo kakve detalje od "Cifidex-ovog" vlasništva ili zastupnika, napisavši u izjavi da "ne može izneti nikakve lične informacije o pojedincima", prenosi "Index".

"Audax" je objasnio da je prodao vetroelektranu zato što "nije bila strateška". Ni crnogorska kompanija s jedan posto vlasništva nije želela da komentariše posao.

"Enemalta" je rekla da će odgovoriti na pitanja što je pre moguće nakon što "prikupi i proveri informacije".

Kako se odvijala transakcija

"Cifidex" je kupio deonice od Ferse s tri miliona evra posuđenih od ''17 Black-a''. Nakon što je ''Cifidex'' prodao deonice Enemalti, vratio je “17 Black-u” tri miliona evra te uplatio dodatnih 4,6 miliona evra "udjela u dobiti", tvrde izvori.

Jedna osoba upoznata sa situacijom tvrdi da je vlasnik “Cifidex-a” Turab Musajev, direktor SOCAR Tradinga, švajcarske filijale azerbajdžanske državne naftne kompanije SOCAR. Musajev, inače britanski državljanin, poslovni je partner Feneha, vlasnika ''17 Black-a''. Njih dvojica bili su direktori konzorcijuma koji je 2017. godine izgradioelektranu na Malti, vrednu 450 miliona evra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.